Frikandelbroodje

Geschiedenis van de frikandel

Een frikandelbroodje is een staaf met een donkerbruine kleur die langwerpig is. Deze staaf kan je in verschillende soorten vlees verkrijgen en ze worden gefrituurd en daarna kan je ze opeten. De frikandel werd in het jaar 1954 uitgevonden en deze kwam commercieel gezien vanuit de stad Dordrecht die zich in Nederland bevind. Een slagersknecht genaamd Gerrit de Vries maakte eerst gehaktballen voor zijn dagelijkse kost en die verkocht hij in de horeca. Er werd een wijziging aangebracht in de Warenwet dus hij moest zijn product veranderen terwijl zijn klanten het al smakelijk vonden. Hij kwam met de oplossing om de vorm van de gehaktbal te veranderen, maar het recept wijzigen deed hij niet. Hij maakte van de bal een worst. De naam voor zijn vernieuwde product komt van een vrouwelijke snackbarhouder die van afkomst Duits was. De vrouw zei dat daar de Frikandellen was, dat stond voor een platte gehaktbal. De slagersknecht de Vries had die naam overgenomen en uiteindelijk noemt iedereen het hedendaags de frikandel.

Frikandelbroodje recept

Stap 1
Met dit recept kan je twee lekkere frikandelbroodjes maken die je zelf alleen of kan delen. Hiervoor heb je natuurlijk twee frikandelbroodjes nodig. Twee plakken bladerdeeg die je eerst even laat ontdooien. Een tube curry en een ei kan je ook toevoegen. De oven verwarm je eerst voor op 220 graden. Je legt vervolgens alvast bakpapier op de bakplaat. Je maakt het pakje waar de bladerdeeg in zit open en pakt er twee plakjes uit. Met één plakje bladerdeeg kan je al een frikandelbroodje maken, dus zo kan je makkelijk zelf bepalen hoeveel broodjes ervan kan maken. Snijd de plakjes in tweeën en probeer dan vervolgens een bovenkant en onderkant te maken. Het is van belang dat de kant die plakkerig is gericht is naar de frikandel. De kant die glad is moet dan aan de buitenkant van het broodje zitten.

Stap 2
Je legt daarna op de ene helft van het plakje bladerdeeg de frikandel. Je kan er vervolgens ook curry op doen als je dat zelf lekker vind. Daarna vouw je als het ware de andere helft van de bladerdeeg om de frikandel heen en dat zorgt ervoor dat je de vorm van een broodje krijgt.

Stap 3
Vervolgens plak je aan de zijkant de randjes van het bladerdeeg dicht en druk je zachtjes op de randjes met een vork. Door middel van een mes maak je enkele sneetjes in de bovenkant van het bladerdeel. Hierdoor kan je de frikandel weer zien. Je kan nog een ei kloppen en het vervolgens over het frikandelbroodje heen smeren om een glimmend laagje te krijgen. Hetzelfde doe je vervolgens ook op het andere frikandelbroodje

Stap 4
Daarna leg je de frikandelbroodjes op het bakpapier en doe je deze vervolgens in de oven. Je moet ze 20 minuten laten bakken zodat deze de juiste temperatuur krijgt en dat de frikandelbroodjes een krokant laagje krijgt. Het is wel handig om af en toe even de frikandelbroodjes te controleren of het goed gaat. Het is de bedoeling dat deze broodjes een mooi goudbruine kleur krijgen en wanneer ze dat zijn kan je ze uit de oven halen, even een beetje laten afkoelen en dan lekker opeten.

Vergelijkbare artikelen

2 Reacties

Schrijf een reactie
  1. frikandelbroodje
    8 juni, 10:48 frikandelbroodje

    heel leuk (en lekker)

Only registered users can comment.