Grieks eten

Grieken benaderen voedsel met een combinatie van ernst en nostalgie, onvermijdelijk terugdenkend aan de gerechten waar ze opgroeiden. Ze eten niet om te leven, maar leven liever om te eten, en een maaltijd is bijna altijd een sociale, gezellige gelegenheid, die de oorspronkelijke betekenis van gezelschap doet herleven: mensen die samen brood braken. De Griekse keuken biedt unieke lekkernijen.

Er is geen idee van het westerse ‘eat and run’-syndroom. Hier in Griekenland kan een lunch of diner uren duren, en hoe meer mensen bij elkaar komen, hoe beter; want goed eten en goede wijn brengen goed gesprek. Dus, ga zitten en maak je klaar om te genieten. Je begint met een reeks hors d’oeuvres, bekend als de mezedes. Gepresenteerd op kleine bordjes en ontworpen om je eetlust te wekken, kunnen ze worden vergezeld door ouzo, de nationale drank, schnapps-achtige tsipouro of, natuurlijk, wijn.

Ze kunnen in willekeurige volgorde aankomen, maar koude gerechten zijn geschikt om eerst te worden geserveerd, en vis voor het vlees en ze zijn bedoeld om te worden gedeeld, niet geclaimd door slechts één persoon. Een ding dat je meteen zal treffen, is de versheid en uitmuntendheid van de lokale producten: de net geplukte salades, de vers gevangen vis, het vlees van het vee dat is gefokt op een heuvel, niet in de fabriek gekweekt. Wat zijn de basiselementen van de Griekse keuken? Zout van de alomtegenwoordige zee, olijfolie, ons vloeibare goud dat al het goede van de zon bevat, en brood, het personeel van het leven, gemalen van tarwe, de eeuwenoude oogst van het land.

Traditionele Griekse keuken

Van de oudheid tot nu zijn de Griekse eetgewoonten zo radicaal veranderd dat het moeilijk is om de gastronomische cultuur van het land in een paar woorden samen te vatten. Hoewel het zeer waarschijnlijk is dat de helden van Homer zich thuis zouden voelen op een Grieks Pasen, zouden ze de citroenen, aardappelen of tomaten niet herkennen, en nog veel meer. Sinds die tijd zijn zoveel nieuwe groenten en fruit op deze kusten aangekomen, dus veel mensen hebben verschillende manieren geïntroduceerd om ze te koken, uit zowel Oost als West, dat het traceren van de wortels en trends van de traditionele Griekse keuken ingewikkeld is. Maar één ding is altijd waar geweest: de nadruk op authentieke grondstoffen, onvervalst en lokaal geteeld – eenvoudige gerechten, langzaam gekookt en zonder kieskeurige sauzen, gekruid met kruiden en olijfolie in plaats van exotische kruiden, met liefde en verbeeldingskracht.

Moderne Griekse keuken

In de afgelopen decennia is er een nieuwe golf van chefs ontstaan, toegewijd aan het opnieuw creëren van de traditionele Griekse keuken waar ze zijn opgegroeid, maar met nieuwe combinaties en technieken. Vaak getraind in het buitenland, waar ze in contact zijn gekomen met andere eetculturen, zijn ze tweerichtingsambassadeurs. Terwijl ze terugkeren, experimenteren ze met nieuwe benaderingen van traditionele recepten, het veranderen van technieken en het creëren van een moderne Griekse keuken. De binnenlandse productie die was verwaarloosd, wordt ook herontdekt, getransformeerd en opnieuw ontworpen. Als voorbeeld hebben we de zeldzame Kretenzer skolymbous, een wilde green die meer kost dan filet mignon, zoete aardappelen uit Trikala, kastanjes uit Volos, gekweekt zwart varkensvlees en berggeit uit Kreta. Een intrigerende fusie: het oude, met zijn historische waarde, vermengd met nieuwe ideeën, om het nieuw leven te geven; innovatief, met verrassende onthullingen en opwindend fris. U zult onder de indruk zijn van de inventiviteit van de nieuwe generatie koks in de goede restaurants van het vasteland en de eilanden, van Kreta tot Corfu, van Chalkidiki tot Laconië. Zoek ze op en proef hun aanbod. We beloven dat je om een ​​tweede portie zal vragen.

Vergelijkbare artikelen

Eierdooier recept

6 jaar geleden 0

Frikandelbroodje

7 jaar geleden 2

Only registered users can comment.