Sinterklaas

Sinterklaas is een traditioneel feest in Nederland. Bij sinterklaas vieren we dat er een oude man met een lange baard en mooie kleren vanuit Spanje naar Nederland komt op een boot. Op die boot heeft hij allemaal hulpjes rondlopen. Deze hulpjes noem je zwarte pieten. De man wordt sinterklaas genoemd. sinterklaas neemt elk jaar voor ieder kind uit heel Nederland een cadeautje mee. Het feest begint al in de tweede week van november. Dan komt de boot aan in Nederland. Op 5 december vieren wij pakjes avond. De hele familie komt bij elkaar en dan komt sinterklaas de cadeautjes brengen bij de huizen. De zwarte pieten zijn de hulpjes die de cadeautjes rondbrengen. Zij dragen een grote zak met cadeaus en lekkernijen mee. De zwarte pieten kruipen door schoorstenen en lopen over daken. Tussen de tijd dat sinterklaas aankomt en pakjes avond zitten in totaal 3 zaterdagen. Op elke zaterdag kun je je schoen voor de openhaard zetten. S’avonds leg je een wortel of een appel in je schoen. Dit is voor het paard van sinterklaas. Daarna zing je sinterklaasliedjes. Zwarte piet komt s’nachts als iedereen ligt te slapen door de schoorsteen en legt cadeaus in de schoen.

Zwarte piet

Zwarte piet is het hulpje van sinterklaas. Er zijn in totaal honderd verschillende pieten. De reden waarom de zwarte pieten zwart zijn zoals roet en sinterklaas niet is omdat de pieten door de schoorstenen kruipen en over daken klimmen. Sinterklaas is al honderden jaren oud. Hij kan niet heel veel zelf meer dus daarom is het handig om wat hulpjes te hebben net als de kerstman. Zo zijn er pieten dei het paard verzorgen, pieten die cadeaus inpakken en pieten die pepernoten bakken. Tijdens de sinterklaas periode zijn er heel veel pepernoten te verkrijgen. Ook andere lekkernijen zoals taaitaai en chocolade is erg populair. Zwarte piet draagt bijzondere kleren. Ze dragen een muts met een grote veer. Zwarte handschoenen en een witte kraag. Ze dragen een zwarte maillot met sportieve gympen eronder. De pietenpakken zijn er in heel veel verschillende kleuren en patronen.

Kruidnoten

Er worden tijdens de sinterklaas periode heel veel lekkernijen verkocht. Onder andere de pepernoot. De pepernoot is de aller bekendste. Al in september zijn ze te vinden in de supermarkt. Pepernoten is eigenlijk de verkeerde benaming. Het is eigenlijk kruidnoot. Een kruidnoot is gemaakt van speculaas en in de vorm van een klein rond balletje met een platte onderkant. De zwarte pieten hebben zakken vol met kruidnoten voor de kinderen. Als de pieten binnenkomen, pakken ze een handje vol kruidnoten en gooien en strooien het overal waar het kan. Om alleen maar kruid noten uit de delen is natuurlijk een beetje saai. Daarom worden er niet alleen kruidnoten gegooid maar ook zijn er kleine snoepjes en schuimpjes te vinden in de zak van de zwarte piet.

Cadeaus

Elk kind in Nederland krijgt op 5 december een cadeau van sinterklaas. Het enige wat je daarvoor moet doen is een heel jaar lang braaf en lief zijn op zowel school, sport en thuis. De sint brengt elk jaar miljoenen cadeaus mee op de stoomboot. De cadeaus zijn ingepakt in sinterklaas papier. Ook worden er veel gedichten geschreven en surprises gemaakt.

Vergelijkbare artikelen

Twerken

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.