Kerstballen

Ze zijn er in talloze varianten, maten en kleuren, ze liggen het hele jaar stof te vangen op zolder. Maar als het kerst is worden ze weer van zolder gehaald en in de boom gehangen, om zo de saaie naaldboom om te toveren tot prachtige kerstboom. Maar wanneer is deze traditie eigen begonnen, en waar komt deze vandaan?

De geschiedenis van kerstballen

De oorsprong van de kerstbal is terug te leiden naar de Germaanse midwinterfeesten, er werd toen gedacht dat men kwaden geesten kon uitbannen door glanzende voorwerpen in de boom te hangen. Dit dachten ze omdat ze dachten dat heksen en kwade geesten bang waren voor spiegels.
Het idee van de heksenballen bleven mensen lang volhouden, dit heeft geduurd tot ongeveer de 18de eeuw. De heksenballen die in de 18de eeuw gemaakt werden leken overigens erg veel op de hedendaagse kerstballen. Ook hier dacht men nog dat het zou helpen zich te beschermen tegen heksen, heksen zouden namelijk geen spiegelbeeld hebben. Met behulp van de glinsterende heksenballen zouden ze de heksen makkelijk herkennen. Sommige dachten ook dat de kwade krachten zouden wijken omdat ze schrokken van de rare buigingen in het licht die worden veroorzaakt door de ronde vorm van de heksenbal.
Dankzij de gestaagde afneming van bijgeloof werden de heksen ballen in de loop van de 19de eeuw steeds vaker gebruikt ter decoratie. Het zou dus goed zo kunnen zijn dat de Oost-Europese glasblazers geïnspireerd werden door de ornamenten uit de 18de eeuw.

De eerste kerstbal

Voordat de kerstbal bekend werd werden er in plaats daarvan appels , slingers van papier en figuurtjes in de boom. Omdat in de 19de eeuw het glasblazen in opkomst was werden deze tierelantijntjes al snel vervangen door glazen bollen . In het jaar 1831 werd er door een glasblazer genaamd Linder uit de plaats Vogezen een glazen bol geblazen. Je raad het al, dit was ’s werelds eerste kerstbal. Omdat de winter het weer erg had tegengevallen waren de oogsten erg schaars, de grond was droog en de gewassen konden moeilijk groeien. Daarom was er een tekort aan appels, de appels werden dus voorheen als versiering gebruikt. Daarom besloot de glasblazer een soort grote holle knikker te blazen, wat hem hiertoe inspireerde weet niemand eigenlijk zeker. Maar veel mensen denk dat het wel de oude heksenballen zijn geweest.

De kerstbal door de jaren heen

De eerste kerstbal was dus een glazen bol, aan de binnenkant van deze glazen bol zat een heel dun laagje metaal. Vandaag de dag zijn er nog steeds historici die denken dat de kerstballen meer dan alleen decoratie waren. Het zou ook een functie gehad hebben om jaloezie tegen te gaan. Je moet je bedenken dat er onder de boom natuurlijk een hele hoop cadeautjes gelegen moeten hebben. Als er met kerst een gast kwam die erg jaloers was op de cadeautjes en er een mee zou willen nemen, zou hij zijn eigen spiegelbeeld zien in de reflectie van de kerstbal. Dan zou hij de cadeautjes natuurlijk uit schaamte niet meer willen en kunnen stelen.
Sinds de eerste kerstbal is de kerstbal veel veranderd, er zijn glitters op geplakt, en ze zijn gemaakt in veel verschillende kleuren. Sinds de jaren 50 worden steeds vaker van kunststof gemaakt, dit gaat namelijk veel minder snel kapot dan een glazen kerstbal.

Vergelijkbare artikelen

Postzegels

7 jaar geleden 0

Twerken

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.