Senegal

Senegal, een land gelegen in West-Afrika aan de kust. Het is een land dat een bevolking van ruim 14 miljoen inwoners heeft. De officiële landstaal van Senegal is het frans, maar toch is Wolof ook een van de bekendste en meest gesproken talen.

Geschiedenis

Senegal is vroeger onderdeel geweest van de slavernij. Het eilandje Gorée was in handen van de Fransen en was een belangrijk vertrekpunt van de slaven. Nadat Senegal en Gambia een kolonie van Frankrijk zijn geworden viel de naam Senegambia.

President

Senegal leeft onder de regeringsvorm een republiek. De huidige President van Senegal is Macky Sall.

Ligging

Senegal ligt aan de kust gelegen tussen Mali, Mauritanië, Guinee, Gambia en Guinee-Bissau. De rivieren die de landen scheiden zijn de Senegal en de Gambia. De Senegal grenst aan het noorden en de Gambia aan het zuiden van Senegal. De noordelijke rivier scheidt Mauritanië van Senegal en de zuidelijke scheidt Gambia van Senegal. Senegal heeft de vorm van een leeuw wat kracht uitstraalt. Alhoewel dat maar een gezegde is.

Gambia

Gambia is een land dat tussen Senegal ligt, zo een beetje de enige op de wereld die tussen een land ligt. Om op sommige plekken te komen in Senegal is het dan ook onmogelijk niet door Gambia te reizen. In Gambia spreken ze echter niet dezelfde taal als in Senegal. In Gambia is de officiële landstaal Engels. Iedereen is dat daar dan ook machtig tot op een zekere hoogte. Je hebt in Gambia een rivier dat bijna de helft van het land veroverd.
Veel Senegalezen wonen vanwege het feit dat Gambia tussen Senegal ligt in Gambia. Vele zijn daar werkzaam in de bouw en hebben een goed en welvarend leven. Naast het feit dat ze zijn niet alleen werkzaam zijn in de bouw zijn ze dat ook in de administratieve en financiële sector wat daar als een hoge functie wordt gezien. De meeste wolof wonen in Gambia en Senegal maar vooral in Senegal vanwege de taal die er wordt gesproken.

Muziek

Youssou N ‘Dour is een van de bekendste Senegalese artiesten in het binnenland. Tevens ook in het buitenland want hij treedt regelmatig op in België en Nederland. Hij heeft vele liedjes uitgebracht die een hit waren in binnenland en omstreken. Hij is tevens minister van cultuur en toerisme sinds 2012.
Ook de zanger Akon die wel bekend is in Amerika en Europa is van Senegalese komaf. Bekende nummers van hem zijn ‘Smack that’ en ‘Don’t matter’.
Ook in Nederland hebben we een bekende artiest die van Senegalese komaf is. Namelijk een van de jongens van broederliefde, Javiensley Dams.
Een bekende vrouwelijke zangeres is Vivianne N ‘Dour, zij is de zus van de welbekende Youssou N ‘Dour.

Vergelijkbare artikelen

Only registered users can comment.