Pinguïns

Pinguïns zijn een groep van water vogels die niet kunnen vliegen en leven bijna exclusief. Alleen één soort van de pinguïn leeft op het noordelijk halfrond namelijk de galapagos pinguïns en de rest van de pinguïns leven op het zuidelijk halfrond. De Galapagos pinguïns die op het noordleijk halfrond leven zijn goed aangepast aan het leven in het water. De pinguïns hebben een witte voorvacht die geschaduwd word met een donkere vacht aan de achterkant. De vleugels die de pinguïns hebben zijn geevolueerd tot flippers die het mogelijk maakt om makkelijker voor hun te zwemmen. De meeste pinguïns eten kril, vis, inktvis en vele andere vormen van zeeleven. Deze lieve dieren spenderen de helft van hun leven op land en de andere helft van hun leven in de oceaan.

Pinguïn soorten

Alhoewel de meeste pinguïn soorten inheems op het zuidelijk halfrond leven, zijn ze niet alleen te vinden op plekken met koude klimaten zoals Antarctica. In feite leven slechts maar een paar pinguïnsoorten zo ver in het zuiden. De grootste pinguïnsoort kennen de meeste mensen wel namelijk de keizer pinguïn die ongeveer 1,1 meter lang worden met ongeveer een gewicht van 35 kilo. De kleinste pinguïn soort verschilt daarintegen heel erg met de keizer pinguïn deze kleine pinguïns worden ongeveer 40 cm lang en wegen rond de 1 kilo. Deze kleine pinguïns worden ook wel de kleine blauwe pinguïn genoemd. De kleine blauwe pinguïn worden meestal gevonden in een wat hoger temperatuur of zelfs tropische klimaten, terwijl keizerpinguïns vooral in wat koudere klimaten leven, dat ook komt door hun bouw etc.

Voedsel en jacht

De pinguïns vangen meestal al hun voedsel onder water en zijn ook wel bekende carnivoren. Het kan nog wel eens verschillen dat sommige pinguïns andere dingen eten dan andere pinguïns maar is zeer afhankelijk van plek etc. In het algemeen zijn de pinguïns op jacht naar zeedieren zoals kreeftjes, kleine inktvisjes en vis. De keizer pinguïn eten weer anders dan algemeen met als dieet zeedieren zoals krill, inktvissen (ook wat grotere) en ijsvissen. In de afgelopen jaar zijn er 2 soorten van de pinguïns namelijk de stormband pinguïn en adelie pinguïn flink gedaald in aantallen. Wetenschappers vermoeden dat dit komt door te kort aan natuurlijk voedsel.

Natuurlijke vijanden van de pinguïns

De pinguïns hebben zowel in het water als op land veel vijanden. De vijanden die de pinguïns hebben op het land zijn roofdieren zoals ratten, katten en honden. Dit is natuurlijk ook niet de enigste bedrijging die ze hebben op het land. Er zijn namelijk ook vijanden vanuit de lucht. Dit zijn ook wel meeuwen en ijshoenders. Op het water hebben de pinguïns een aantal heftige vijanden. Dit zijn ook wel de walvissen, haaien en als meest gevaarlijke de orka’s. Wat je ook wel veel ziet is, dat de pinguïns vooral met z’n velen als niet alle tegelijk het water in om zichzelf beter te kunnen beschermen, omdat ze meet zo veel zijn. Wat de mensen vaak niet zien is, dat wij de mensen zelf ook een grote vorm zijn van bedreiging voor de pinguïns. Hier vallen dingen onder zoals te veel op vis jagen en olievervuiling.

Vergelijkbare artikelen

Missie op Mars?

1 jaar geleden 0

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *