Zuid Korea

Zuid-Korea

Zuid-Korea ligt in het noordoosten van Azië. Het land grenst aan de gedemilitariseerde zone Noord-Korea. Ongeveer 50.000.000 inwoners heeft Zuid-Korea.

Ontstaan Zuid-Korea

Korea werd werd vanaf 1910 tot 1945 bezet door de Japanners.  Na de Tweede Wereld Oorlog dat eindigde in 1945, deelde de Verenigde Naties ook wel bekend als de VN het land op in 2 stukken. Het zuidelijke deel van Korea kwam onder het zeggenschap van Amerika te staan en het noordelijke deel van Korea kwam onder het bestuur van de Sovjet-Unie te staan.

Drie-Koninkrijkenperiode

In de 3de eeuw na christus tot aan -668 na christus waren er 3 koninkrijken genaamd Koguryo, Paekche en Silla.

Koguryo

Koguryo of Goguryeo was als eerste opgericht en was ook het grootste koninkrijk van de 3 koninkrijken. Het koninkrijk werd gesticht door Dongmyeongseongwang. Hij reisde vanuit Mantsjoerije om zijn broer genaamd Daeseo die hem wilde doden te ontvluchten. Hij werd in het noordelijke deel van Korea oorlogvoerende. Hij werd een sterke en machtige leider en wanneer Mantsjoerije viel door China, heroverde hij het land en stichtte hij een machtige staat dat Koguryo werd genoemd.

Paekche

Paekche of Baekje werd gesticht door de Koning genaamd Onjo in het jaar 18 v.chr. en was als laatste gesticht. Paekche word is veel gedocumenteerd in de archieven van China. Het is daarom onzeker wat de oorsprong van paekche precies is. Aangezien er in de archieven ook word genoemd dat er een Mahan-rijk paekche werd genoemd. Wel is het zeker dat het koninkrijk is ontstaan als een stadstaat.

Silla

De stichting van Silla bestaat uit een legende. De legende gaat als volgt: het koninkrijk Silla werd opgericht door de eenmaking van 6 stammen de confederatie dat Jinhan heet. Dit was dicht bj Bak Hyeokgeose. De echte locatie van het koninkrijk is te vinden in het Zuidoosten van Korea. Dit word namelijk tegenwoordig Busan genoemd.
Het koninkrijk Silla nam het een klein koninkrijk genaamd Kaya over. Ondertussen was Koguryeo druk bezig om de Chinezen buiten Korea te houden.  Ongeveer in het jaar 660 na chr. begon Silla een alliantie te vormen met de Tang dynastie van China. Dit deed Silla om later de koninkrijken Paekche en Goguryeo te veroveren.  Paekche voelde zich gewaarschuwd en trok terug naar Japan. Silla gaf een groot deel van het noorden van Korea aan China. Dit was de eerste verenigde staat van Korea.

Cultuur

Verenigd staat van Korea, oftewel verenigd Silla was de tijd waarin de Koreaanse kunst erg bloeide. Ook was het de periode voor Boeddhisme.  Wat ook erg bekend is bij deze periode zijn de Hwarang. Silla richtte een militaire traditie op dat werd ondersteund door rijke edelmannen. Hwarang betekent bloemridders. Dit waren vooral jonge mannen die dan in het begin eerst samenkwamen in sociale verenigingen.  Pas later kwam er een opleiding bij voor elite soldaten.

Sport

De populaire martial arts Taekwondo komt oorspronkelijk uit Korea. De vechtsport werd in 2000 een officiële Olympische sport. Andere koreaanse martial arts zijn Hapkido, Tang Soo Do, Taekgyeon, Kuk Sool Won, Subak en Kumdo.
Taekwondo is vooral zelfverdediging. Tae betekent voet, kwon betekent vuist en do betekent manier. Bij Taekwondo gebruik je dus je handen en voeten. Het doel ervan is zelfverdediging en zelfbeheersing en respect.

Vergelijkbare artikelen

Jeugdwerkloosheid

7 jaar geleden 0

Sinterklaas

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.