Jeugdwerkloosheid

Is jeugdwerkloosheid een probleem?

Ja, jeugdwerkloosheid is op dit moment een groot probleem. De jeugdwerkloosheid blijft over het algemeen stijgen. Jeugdwerkloosheid is namelijk het grootst in de zorg, omdat de banen daar niet voor het oprapen liggen. Ook in andere sectoren is de jeugdwerkloosheid een opvallend probleem, maar toch niet zo groot als in de zorg. Veel jongeren die in de zorg willen werken, krijgen de kans niet. Zulke zorginstellingen in verschillende regio’s moeten namelijk bezuinigen. Daarbij willen ze graag iemand die een erkend diploma heeft en al ervaring heeft in de zorg.

Wat is het voornaamste belang van jongeren?

Zorginstellingen zoeken wel vrijwilligers onder de jeugd, maar jongeren willen graag geld kunnen verdienen. Het is algemeen bekend dat jongeren het meeste uitgeven, dus geld verdienen is van belang bij de huidige generatie jongeren. Er wordt onder andere gekeken naar het opleidingsniveau.  Het opleidingsniveau bepaalt of je geschikt bent om in de zorg te werken. Jongeren gaan zich waardeloos voelen, doordat zij denken dat ze niet nodig zijn in de samenleving, maar dat is niet het geval. De zorginstellingen in Nederland moeten tegenwoordig helaas bezuinigen. Ook is dit het geval bij ervaren gediplomeerden. Door ziektes, verlof of vakanties word je al gezien als een niet-gemotiveerde werknemer en vlieg je zo de laan uit.

Wat is het gevolg van werkloosheid?

De gevolgen van jeugdwerkloosheid in de zorg moeten serieus worden genomen. Werkloze jongeren gaan zich crimineler gedragen, zijn minder gemotiveerd voor school, de kans op een depressie is een stuk groter, overlast in de buurt stijgt en drinken, roken en het gebruik van drugs stijgt significant. Op school gaan de resultaten schrikbarend achteruit. Vaak stoppen de jongeren met hun opleiding vanwege motivatiegebrek, of komen ze geld te kort voor hun studie.

Komen hierdoor veel jongeren in de schuld?

Ja, dat is zeker het geval. Veel jongeren komen hierdoor in de schuld en weten niet meer wat ze moeten doen als werkloze. Zelfs als je hoogopgeleid bent, is de kans kleiner geworden om een baan in de zorg te krijgen. Hoogopgeleiden hebben veel kennis opgedaan dankzij hun opleiding, maar dat wil niet garanderen op een baan. De oorzaak is namelijk dat hoogopgeleiden meer geld kosten en dat kan helaas niet in de tijd van de crisis in de zorg.

 Moeten jongeren extra steun krijgen?

Aandacht en steun vooral bij jongeren is van levensbelang. Als ze geen baan in de omgeving aangeboden krijgen, kunnen ze beter terug gaan naar school om verder te studeren. Als de jongeren al helemaal in het rood staan, is het beter een om een uitkering aan te vragen. Het probleem is dat de zorg  geen baan aanbieden aan jongeren, omdat ze bang zijn dat zij nog te onervaren zijn en verkeerde werkzaamheden gaan uitvoeren. Ook denken de zorginstelling dat de jongeren niet gemotiveerd genoeg zijn, onvolwassen zijn en minder werkervaring hebben.

Wat kunnen jongeren zelf doen?

Jeugdwerklozen kunnen het beste zoveel mogelijk solliciteren en tijdens sollicitatiegesprekken hun inzet en interesse tonen. Vriendelijkheid is noodzakelijk om meer kans op een baan te krijgen. Ook kunnen zij extra cursussen volgen om de kans op een baan te vergroten. Kortom, jeugdwerkloosheid is een serieuze zaak die snel aangepakt moet worden.

Vergelijkbare artikelen

Kerstmis

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.