Salsa dansen

J Balvin, Maluma en Romeo Santos; iedereen heeft bewust of onbewust ooit wel eens een liedje van hen geluisterd en heeft er misschien zelfs op gedanst. Deze latin muziek geeft namelijk zelfs de meest stijve harken de motivatie om te dansen. Vaak komen de heupjes behoorlijk los; dansen is vanzelfsprekend als deze muziek op staat. Er is natuurlijk geen “goede” of “foute” manier om te dansen, echter zijn er wel een aantal soorten dans die bedoeld zijn voor deze specifieke categorie muziek. Een aantal hiervan zijn: Mambo, chacha, rumba, bolero en natuurlijk salsa. Deze dansstijlen zijn enerzijds vergelijkbaar, omdat ze in paren worden gedanst en vaak dezelfde soort bewegingen worden gebruikt. Anderzijds zijn ze heel verschillend vanwege de verschillende ritmes. In deze tekst gaan we ons verdiepen in een specifieke dansstijl, namelijk salsa.

Geschiedenis van salsa

Er zijn verschillende verhalen bekend  over het ontstaan van salsa dansen, maar de meest bekende is toch wel die van de Latino’s zelf. Volgens hen is salsa ontstaan in de armste wijken van de Caraïben, tussen de jaren ’20 en ‘40. Om afleiding te zoeken van hun armoedige bestaan, dansten zij op de stranden. De bewegingen van de golven waren hun inspiratiebron; salsapasjes worden daarom gedanst op een ritmische en vibrerende manier. Na een concert in Venezuela, waar salsa voor het eerst publiekelijk werd vertoont, verspreidde deze manier van dansen al gauw. Dit kwam vooral doordat het extreem werd gecommercialiseerd door de Amerikanen. 

Soorten salsa

Binnen de categorie salsa dansen, bestaan er nog verschillende soorten manieren van salsa dansen. Nadat salsa bekend is geworden, hebben een hele hoop mensen er hun eigen draai aan gegeven; dit proces resulteerde dus in het ontstaan van verschillende vormen van salsa. Deze soorten zijn te herkennen aan twee verschillende kenmerken: met welk voet er wordt gedanst en op welke tel zij beginnen. De meest voorkomende stijl is de Antilliaanse stijl; hier wordt er altijd met rechtsvoor gestapt op de derde tel. Bij de Cubaanse en LA stijl wordt er op de eerste tel gestapt, bij de New York stijl op de tweede tel en bij Colombiaanse stijl wordt er ook zijwaarts gedanst op verschillende tellen. 

Kenmerken van salsa

Bij salsa is er geen vaste volgorde van danspasjes; de salsafiguren worden op het moment zelf bedacht aan de hand van de muziek. Salsa is dus een dans die op gevoel wordt gedanst. Daarnaast wordt er meestal in paren gedanst; de man leidt de vrouw, dus de man is de aangewezen persoon om de dansfiguren te leiden en bedenken. In principe zijn de basis dansfiguren niet heel ingewikkeld; de voeten doen een simpele basispas met slechts een aantal varianten. Echter kan je deze simpele passen aanpassen op je eigen manier van dansen om deze wat uitdagender te maken, dit kun je doen door armbewegingen, extra stappen en/of draaien toe te voegen. Een set salsapassen wordt onderverdeeld in 8 tellen,  deze zijn weer verdeeld over twee maten van vier tellen. De 4e en 8e maat zijn vaak een rustmaat. 

Vergelijkbare artikelen

Ronaldo

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.