KNVB Beker

Wat is de KNVB Beker?

De KNVB Beker is naast de Eredivisie een groot, succesvol en populair toernooi. Hierbij strijden teams om een felbegeerde beker uit de Eredivisie, eerste divisie, tweede divisie, derde divisie, hoofdklasse en deels de lagere klassen. Deze amateurclubs mogen deelnemen aan de KNVB Beker wanneer zij de halve finale van de KNVB Beker voor amateurs bereikt hebben. De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond organiseert dit toernooi. Het toernooi is de oudste voetbalcompetitie van Nederland.

Hoe zit het bekersysteem in elkaar?

Oorspronkelijk werd de competitie afgewerkt in een knock-outsysteem. Dit wil zeggen dat clubs een keer tegen elkaar spelen. Hierbij speelt de loting een belangrijke rol. De loting bepaalt namelijk of een club thuis of uit speelt. Uiteraard heeft thuis spelen een groter voordeel sinds het publiek achter de club staat. Tussen 1994 en 2003 werd het knock-outsysteem opgeheven. In deze periode speelden clubs in een groepsfase. Vier clubs worden in een groep ingedeeld, waarna de eerste twee clubs doorstromen naar de volgende ronde. Sinds het seizoen 2006/2007 stromen alle profclubs op hetzelfde moment in. Dit gebeurt in de 2e ronde. Een ronde daarvoor spelen amateurclubs om een ticket in de 2e ronde. Dit maakt het systeem ook leuk aangezien amateurclubs tegen professionele clubs mogen spelen.

Waar spelen de finalisten de finale?

De finale van de KNVB Beker wordt gespeeld in het stadion van Feyenoord, namelijk de Kuip. Voorheen werd de finale op Hemelvaartsdag gespeeld, maar dit is uiteindelijk verplaatst vanwege de play-offs. De play-offs werden georganiseerd zodat er één club door middel van een knock-outsysteem recht had om Europees voetbal te spelen, maar dit gold ook voor degradatievoetbal. Hierin speelden twee clubs in de Eredivisie om lijfsbehoud tegen andere clubs uit de Jupiler League.

Heeft het winnen van de beker nut?

Rechtstreekse deelname aan de UEFA Europa League komt ter sprake wanneer een club de KNVB Beker wint. Nu stroomt de winnaar de groepsfase in. Eerst was het zo dat de winnaar play-offs moest spelen om deelname in de groepsfase van de UEFA Europa League veilig te stellen. Daarnaast mag de winnaar van de KNVB Beker ook strijden om de Johan Cruijff schaal. De winnaar van de KNVB Beker en de kampioen van de Eredivisie spelen tegenover elkaar. De winnaar van deze wedstrijd wint uiteindelijk de Johan Cruijff schaal.

Wat is de geschiedenis van het bekertoernooi?

Het toernooi van de KNVB Beker is bedacht tijdens een vergadering in Den Haag in 1898. Het bestuur bracht een succesvol idee naar buiten om een toernooi te organiseren waarin verschillende clubs wedstrijden tegen elkaar speelden. De KNVB Beker had toentertijd de naam Holdertbeker gekregen. De eerste officiële finale was RAP Amsterdam tegen HVV Den Haag. De eerste winnaar van de beker was RAP Amsterdam doordat de club HVV Den Haag met 1-0 versloeg.

Algemene nuttige feiten over de KNVB Beker

De meeste finales werden door Ajax gespeeld, namelijk 24 keer tot nu toe. Ook is de club het succesvolst wat het winnen van de KNVB Beker betreft, namelijk 18 keer. Er wonnen drie clubs opeenvolgend de finale, namelijk Quick Den Haag in 1909, 1910 en 1911, Ajax in 1970, 1971 en 1972 en PSV in 1988, 1989 en 1990. De wedstrijd HFC tegen AC & FC VVV eindigde in 25-0. Dit is ook de grootste uitslag in de geschiedenis van het toernooi.

Vergelijkbare artikelen

Atletico Madrid

6 jaar geleden 0

Paardensport

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.