Polarization

Uitleg en voorbeelden

Ooit wel eens gehoord van polarization, alleen je kan er maar niet op komen wat het nu precies betekent? Dan hebben wij het antwoord voor je. Polarization ofwel polorisatie is dat er een conflict wordt veroorzaakt of dat tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen of partijen juist versterkt worden. Denk aan een een plaats waar verschillende bevolkingsgroepen met ieder een andere afkomst en geloof samenleven. Dan komt er op een dag vanuit een van de bevolkingsgroepen een leider naar voren en die beweert dat de ander, allen die anders denken uit het land wilt wegjagen. Dan kan je het hebben over polarisatie; de tegenstellingen worden als het ware verscherpt en het wederzijds wantrouwen is dan aan het groeien. Een ander voorbeeld van polarisatie is dat de voormalige president van Amerika George Bush vlak na de aanslagen die in 2001 op 11 september gepleegd waren een uitspraak deed, en dat ging zo; You are with us, or you are against us. Hiermee geeft hij aan dat hij een opstelling op neutraal gebied ten opzichte van terroristen niet zou gaan accepteren.

  Kenmerken van polarization

Er zijn verschillende kenmerken waar je polarisatie aan zou kunnen herkennen. Een van de bekendste is van een desbetreffende groep het demoniseren en een zogenoemd zwart wit karakter (je bent voor of tegen ons). Ook wordt deze situatie aangestuurd per definitie op een bepaald conflict. Politici met polariserende eigenschappen zullen niet zomaar voorstellen om met een andere groep te praten, of ze gaan een debat aan met bepaalde zware eisen dat de andere partij waarschijnlijk zou gaan accepteren.

  Oorzaken

Polarisatie kan een gevolg zijn die onbedoeld was, denk hierbij aan een incident, geformuleerde uitspraken die niet goed waren, maar ze kunnen ook met opzet worden veroorzaakt om angst te gaan kweken en zo meer steun van een bepaalde partij te mobiliseren. Wanneer mensen een gevoel hebben dat ze buitenaf worden bedreigd, hebben deze mensen de neiging om te scharen onder desbetreffende leider die die angst zaait. Door polarisatie te veroorzaken kunnen politieke leiders op radicaal niveau een meerderheid aan aanhang krijgen en dit ten koste van de leiders die matig zijn. Bovendien werkt negatief krachtiger dan positieve berichten. Zo gebruiken ze dan ook een zondebok, zodat ze schuld kunnen geven aan ene minderheid. Denk hierbij aan Mugabe (tegen boeren die blank waren), Milosevic (tegen de Albanezen) en Stalin (tegen de koelakken).

  Gevolgen

Op maatschappelijk gebied kan dit leiden tot escalatie. Deze escalatie kan leiden tot allebei de partijen zich achter de leiders op radicaal niveau gaan scharen, terwijl aanhang die matig is juist verliezen. Wederzijds wantrouwen wordt door uitspraken en het optreden bevestigd en dit door de radicale leiders. Wanneer een groep wordt gesteld in kwaad daglicht, schept dat voor terroristen en gewelddadige een voedingsbodem onder desbetreffende groep. Uiteindelijk kan wantrouwen ontstaan waarbij dit nergens meer over gaat. Het gaat als het ware om macht en hoe sterker je woorden zijn, goed of kwaad. Mensen staan achter de partij die het sterkst staat en niet achter de matige leiders. Daardoor komt polarisatie van toepassing, het is in feite ook een soort van manipulatie hoe het gebruikt kan worden.

Vergelijkbare artikelen

Bodywarmer

6 jaar geleden 0

Kinderkleding

5 jaar geleden 0

Portemonnee

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.