Roti

Het woord ‘roti’ is oorspronkelijk een Hindi (Indo-Arische) woord en betekent ‘brood’ in een aantal delen van de landen India en Pakistan, in heel Maleisië en in heel Indonesië. Het gaat om de Indiase broden, zoals ‘naan’, ‘chapati’ en ‘alu pratha’. In Thailand wordt het woord ‘roti’ gebruikt voor de broodsoorten die lijken op pannenkoeken, maar ook voor de gerezen broodsoorten. Roti komt oorspronkelijk uit de Hindoestaanse keuken en is een officiële Hindoestaanse gerecht. Ook is het Hindoestaanse gerecht erg geliefd onder de Nederlandse en Surinaamse bevolking. De Indiase roti-varianten komen voor in landen waar Indiase immigranten wonen, hierbij gaat het om de landen Canada, Maleisië, Guyana, Suriname en nog een aantal andere. In Suriname is het gerecht roti de afgelopen tijd erg bekend geworden en wordt het tegenwoordig niet meer door alleen de Hindoestanen gegeten, maar door meerdere bevolkingsgroepen. In Nederland is roti een bekend afhaalgerecht, roti is bekend geworden sinds dat de emigranten verhuisden uit Suriname naar Nederland.

Roti Suriname

Door de emigratie van de Hindoestanen naar Suriname is de roti meegekomen. In India wordt de ‘pannenkoek’ ‘chapati’ genoemd, in Suriname en Nederland wordt het roti genoemd. Roti wordt geserveerd met een paar toevoegingen, zoals aardappelen, kousenband, eieren, spliterwten, ui, smaakmakers zoals chilipeper en komijn en vlees zoals kip, schaap of eend. Deze bijgerechten worden in de meeste gevallen gekruid met masala, masala is een mix van specerijen die je kunt vergelijken met curry. Roti wordt bereid door balletjes deeg uit te rollen tot dunne vellen (pannenkoeken) en deze worden vervolgens gebakken op een rotiplaat.

Roti Singapore en Maleisië

Ook wordt roti gegeten in Singapore, daar wordt roti ‘roti prata’ genoemd. Roti prata staat gelijk aan ‘roti canai’, zo wordt roti genoemd in Maleisië. Roti in Singapore wordt op een eenvoudige manier bereid, het deeg wordt gemaakt van ei, bloem, boter/olie, water en zout. Het wordt uitgerold tot een dun vel en vervolgens opgevouwen gebakken op een rotiplaat. Het kan gegeten worden met hartige bijgerechten maar ook bijvoorbeeld met zoete en gecondenseerde melk.  In Singapore en Maleisië wordt er ook een andere roti variant gegeten die ‘roti jala’ wordt genoemd. In roti jala zit koenjit en ook kokosmelk in verwerkt. De mensen in Singapore en Maleisië eten roti jala voornamelijk met droge curry, ook is het erg bekend tijdens de Ramadan in Maleisië.

Roti Thailand

In Thailand wordt roti bereid op een andere manier. Het wordt bereid door de Maleise moslims. In Thailand wordt roti alleen zoet gegeten. ‘Roti kluai khai’ is een erg bekende roti variant in Thailand, deze wordt opgevouwen en gegeten met banaan en ei. Ook wordt het bestrooid met suiker en gecondenseerde melk.

Surinaamse roti recept

  • Schil 500 gram aardappelen, snijd ze in kleine stukjes en snijd 2 uien en 3 tenen knoflook fijn. Snijd vervolgens 370 gram kipdijfilet in blokjes.
  • Verhit 4 eetlepels arachideolie in een pan en fruit de knoflook en ui 2 minuten op een middelhoog vuur. Doe vervolgens de blokjes kip erbij en bak het voor 3 minuten op een hoog vuur. Voeg er de aardappelen en water aan toe en laat het koken.
  • Snijd 2 tomaten in blokjes en halveer 1 rode peper en voeg het toe aan de blokjes kip en laat het voor 15 minuten koken op een laag vuur. Verwijder de rode peper na 10 minuten, zodat het niet te pittig wordt. Breng het vervolgens op smaak met zout en peper.
  • Voeg 400 gram sperziebonen aan een pan met gekookt water en laat het gaar worden in 8 minuten. Voeg er de laatste 6 minuten 4 eieren aan toe en giet vervolgens het water af. Laat de boontjes erin en pel de gekookte eieren.
  • Verwarm 4 rotivellen in bijvoorbeeld een koekenpan en leg ze vervolgens op 4 borden en serveer het met de sperziebonen, kip en de eieren.

 

Vergelijkbare artikelen

Only registered users can comment.