Muziek elementen

Ritme

Een van de belangrijkste elementen die in alle muziek van toepassing komt is ritme. Ritme is een opeenvolging van bepaalde klanken waarvan verandering in de tijd een element ervan is. Daar is sprake van wanneer je op een gegeven moment een bepaalde structuur hoort. Op deze muziek kan je dan ook dansen op het ritme. Afhankelijk van hoe snel de muziek gaat bepaalt hoe je kan gaan dansen. In het algemeen zal toch de snelheid van de tel in het gebied zitten met een hartslag van ongeveer 20 tot 200 hartslagen per minuut.

Toonhoogte

Een ander element dat belangrijk van toepassing is in de muziek is de toonhoogte. Er zijn dan ook verschillende systemen ontstaan en dit uit verschillende culturen met hun eigen muziekstijl. Iedere muziek heeft een eigen toonhoogte. Dit is meestal met een resultaat van een bepaalde stemming en toonladder. De sfeer van de muziekstuk wordt ermee beïnvloedt.

Melodie

Toonhoogtes die opeenvolgend klinken wordt een melodie genoemd. Dit is dan met het ritme een combinatie die een bepaalde gestalte van muzikaal vormt. Dit is dan het meest voorkomend met de ademhaling, dit met de lengte. Dit kan ook van in een taal gesproken zin zijn. In vergelijking met het ritme heeft een melodie een muzikale gedachte, dit met een bepaald karakter dat afgegeven wordt.

Harmonie

In de breedste zin van muziek wordt gesproken van harmonie. Die is een samenhang van klanken of tonen. De harmonieleer is ontstaan in de Europese klassieke muziek. Deze muziek beschrijft bepaalde akkoorden. De muziekstijlen pop en jazz wordt ook gebruik gemaakt van akkoorden.

Klankkleur

Klankkleuren worden op specifieke wijze gebruikt voor elke melodie, dit wordt ook wel timbres genoemd. Klankkleur wordt toegepast door gebruik te maken van verschillende muziekinstrumenten waaronder een gitaar of een piano. Je kan ook een klankkleur krijgen door een balans te creëren met hetzelfde muziekinstrument. Klankkleur wordt door de samenstelling bepaald van het boven tonen spectrum. Het is te vergelijken met licht waarbij de spectrale samenstelling erg van belang is voor het waarnemen van de kleur.

Stijl

Je hebt verschillende muziekstijlen waar na mensen luisteren. Van klassieke muziek tot rock muziek. Zo heb je heel veel verschillende stijlen en bij elke stijl hoort een andere groep. Er wordt tegenwoordig ook vaak autotune gebruikt waarbij de stem duidelijker en meer van zuivere kwaliteit heeft. De indeling van muziek is bij elke cultuur anders waardoor hier dus onderscheid in gemaakt wordt.

Vergelijkbare artikelen

China

6 jaar geleden 0

Japan

7 jaar geleden 0

Mexico

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.