Reuzenpanda

De reuzenpanda is een bedreigde diersoort dat ook wel panda, bamboebeer, grote panda of pandabeer wordt genoemd. De wetenschappelijke naam van deze diersoort is Ailuropoda melanoleuca. De Engelse naam is ‘giant panda’ of gewoon ‘panda’. De diersoort behoort tot de familie van de beren. Deze panda’s kunnen in het wild leven tot hun 20ste en in gevangenschap kunnen ze leven tot hun 37ste. Deze diersoort komt alleen in China voor en eet voornamelijk bamboe. De reuzenpanda heeft een zwart met witte vacht en heeft donkere ringen rondom zijn ogen. De dikke vacht van de panda beschermt het lichaam tegen de koudere dagen. Het gewicht van deze reuzenpanda’s ligt tussen de 60 en 125 kilogram. Bij de geboorte wegen ze ongeveer 100 gram. De lengte van deze diersoort ligt tussen de 1.20 en de 1.80 meter, het staartje is ongeveer 20 centimeter.

Voedsel reuzenpanda

De diersoort panda behoort tot de beren familie. Beren zijn enorme vleeseters, dit zijn de panda’s niet. Die zijn te lui en te traag om te jagen op prooien en eten daarom ook alleen planten. Panda’s houden vooral veel van bamboe, ze eten de bladeren ervan maar ook de takjes. Bamboe bestaat uit enorm veel verschillende soorten. Ze zijn bijna de hele dag bezig met eten en kunnen tot wel 14 uur lang door blijven eten, dit is omdat het in de bergen van China enorm koud is. Om het lichaam warm te kunnen houden hebben ze meer energie nodig en daarom moeten ze dus veel eten. Voor panda’s is het mogelijk om op een dag tussen de 10 en 60 kilo bamboe te eten. Buiten het feit dat de panda’s echte planteters zijn, eten ze af en toe ook wel eens knaagdieren of vogeltjes.

Uiterlijk reuzenpanda

Panda’s hebben een zwart met witte vacht. De kop van de panda’s is wit en heeft zwarte vlekken rondom de ogen. De panda’s hebben een zwarte neus en zwarte ronde oren. De hoogte van de schouders ligt tussen de 65 en 70 centimeter. Ze hebben ook een staart van ongeveer 20 centimeter. De panda’s hebben een soort van extra ‘vinger’ waardoor ze makkelijker kunnen eten. Ook lopen panda’s schommelend en erg langzaam, wel zijn ze goed in klimmen en zwemmen. De mannelijke panda’s worden groter dan de vrouwelijke panda’s en bereiken ook een gewicht van tussen de 85 en 125 kilogram. Ook hebben ze grotere neusgaten dan die van de vrouwelijke panda’s.

Leefwijze reuzenpanda

Panda’s leven vooral op de grond, want panda’s zijn echte bodembewoners. Slapen doen ze overdag op een boomstam. Ze zijn het hele jaar actief en doen niet aan winterslaap. Wanneer een panda een conflict heeft met een roofdier klimt hij meteen een boom in en wacht hij totdat het roofdier weg is. Panda’s kunnen erg onhandig lopen, dit komt door de brede schouders, de korte onderrug, de nek en de kop. Panda’s zijn niet goed in vluchten, maar als ze geen kant meer op kunnen zijn ze wel goed in verdedigen. Wanneer panda’s opgewonden raken maken ze een soort van sissend geluid.

Vergelijkbare artikelen

Troodon

6 maanden geleden 0

Spinnenvanger

7 maanden geleden 0

Pegomastax

8 maanden geleden 0