Krentenbaard

Krentenbaard is een onschuldige maar zeer besmettelijke kinderziekte. Bij deze ziekte heb je last van kleine infecties op de huid en komt veel voor rond de neus en mond. Ook op de benen komt het veel voor. Als je last hebt van die kleine infecties heb je wondjes en puistjes bedekt met gele korstjes wat irritatie en jeuk kan vormen. De ziekte komt veel voor bij kinderen tot een leeftijd van 12 jaar. De ziekte ontstaat door een bacterie. Door kleine wondjes kunnen bacterie’s het lichaam indringen. De ziekte is zeer besmettelijk voor kinderen en daarom is het belangrijk om het lichaam goed schoon te houden. Er zijn verschillende manieren om van de ziekte af te komen.

Verschijnselen van krentenbaard

Krentenbaard ontstaat door verschillende redenen. Maar hoe kom je er nou achter of je krentenbaard hebt? Krentenbaard is een bacterie die het lichaam inkomt. Dit gebeurt op plekjes waar de huid al beschadigt is zoals plekjes als eczeem of een snee. Er ontstaan wondjes en rode plekjes en soms blaasjes met vuil. Deze plekjes kunnen samenvoegen en zich uitbreiden. Een opengebarsten wondje droogt uiteindelijk in. Daardoor ontstaat een gele of een bruine korst. Als er op het lichaam een hoop wondjes en blaasjes te zien zijn dan lijkt het een beetje op een baard. Vooral met de gele korsten die erop kunnen komen. Vandaar dat de term krentenbaard wordt gebruikt. De krentenbaard kan ontzettend gaan jeuken. Het is beter om er vanaf te blijven. Bij een krentenbaard kunnen er zwellingen ontstaan in het gezicht of in de hals. De klieren in de hals geven dan een reactie op de krentenbaard.

Adviezen tegen krentenbaard

Je kunt verschillende dingen doen om te voorkomen dat de krentenbaard nog erger wordt dan het al is. Het aller belangrijkst is dat je van de wondjes afblijft. Door het uitleggen aan het kind dat je de wondjes niet mag aanraken gaat de genezing een stuk sneller. Hygiëne is een belangrijk punt. Als de huid schoon is zal de wond sneller genezen. Je kunt je handen wassen met normale zeep. Minimaal 1 keer op een dag douchen met zeep. En het is belangrijk dat de huid daarna goed wordt afgedroogd. Er wordt wel eens gesproken over dat baden de huis sneller geneest maar dat is in werkelijkheid niet zo. Om besmetting te voorkomen bij andere kinderen is het meestal fijn als andere ouders of juffen en meesters er van af weten. Je kunt altijd nog wat speelgoed schoonmaken waar uw kind veel mee speelt.

Medicijnen tegen krentenbaard

Tegen krentenbaard kunt u een antibiotica aanvragen bij de dokter. Je kunt verschillende soorten zalven krijgen. Je hebt bijvoorbeeld fusidinezuurcrème. Fusidinezuurcrème is een antibiotica crème. Deze crème smeer je ongeveer 3 tot 4 keer per dag op de wondjes. Als je genezen bent van de ziekte is het verstandig om het nog een paar dagen langer door te smeren. Zodat je lichaam helemaal geneest. Smeer deze crème niet langer dan 14 dagen na de genezing.

Vergelijkbare artikelen

Kalknagel

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.