Geroosterde pastinaak met kruiden en wortel

Pastinaak en wortel zijn uitermate geschikt om te roosteren. Gebruik hiervoor de oven en volg de noodzakelijke stappen in dit recept. De geroosterde pastinaak en wortel gaan we combineren met ontbijtspek, kaas, knoflook, aardappelen en tijm. Het gerecht is op het eerste gezicht vrij zwaar, je kunt best iets minder spek of kaas gebruiken als je dit recept te Geroosterde-pastinaak-met-kruiden-en-wortelzwaar op de maag vindt. Wortel is vrij zoet, terwijl pastinaak juist lichter van smaak is en smeuïger van structuur. Volg de stappen uit dit recept één voor één en op en binnen het uur zet je een heerlijke maaltijd op tafel. Het is belangrijk om goed te doseren! De smaken in dit gerecht zijn vrij intens en het gebruik van teveel tijm of knoflook kan al een groot effect hebben op het eindresultaat.

Ingrediënten

 • 250 gram winterpeen
 • 500 gram nieuwe aardappelen of met een rode schil
 • 3 pastinaken
 • Een scheutje olijfolie
 • Halve eetlepel tijm
 • 250 gram gerookte ontbijtspel
 • 150 gram witte kaas
 • 2 teentjes knoflook

Bereidingswijze

 1. We beginnen met het voorverwarmen van de oven! Stel de oven in op 200 graden Celsius.
 2. De winterpeen en pastinaak mag geschild worden tot de houtachtige laag is verdwenen. In de breedte mag de pastinaak en de winterpeen gehalveerd worden.
 3. Snijd de winterpeen en pastinaak vervolgens in de lengte en zorg dat er een soort staafjes ontstaan.
 4. De aardappelen hoeven niet geschild te worden en hoef je alleen schoon te schrobben om alle grond en viezigheid te verwijderen.
 5. Snijd de aardappelen in kleine partjes en meng de gesneden winterpeen, pastinaak en de aardappelen.
 6. De mix van groente en aardappelen mag je op een bakplaat met bakpapier plaatsen.
 7. Maak een mix van twee teentjes knoflook, een scheutje olijfolie en tijm. Je kunt dit met een vorkje prakken, maar het is beter om hier een egale massa van te maken met de staafmixer.
 8. De kruidenolie mag je over de groente en aardappelen verdelen. De smaakjes zullen zich goed aan de groente en aardappelen hechten, maar dit gebeurt alleen als je de oven goed hebt voorverwarmd.
 9. Plaats de plaat met groente en aardappelen voor circa 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. Het is belangrijk dat het geheel goed gaar wordt en een beetje knapperig. Controleer de laatste 10 minuten af en toe of de juiste garing als bereikt is. Het maakt niet uit als sommige stukjes een beetje zwart worden, dit hoort nu eenmaal bij roosteren.
 10. Snijd de ontbijtspek in kleine plakjes en bak het spek voor een minuut of 5 tot het zal verdrogen.
 11. Het vet van het spek mag je na een minuut of 25 aan de ovenschaal toevoegen. De smaak van het vet zal zich vermengen met de groente en aardappelen.
 12. Haal de geroosterde massa uit de oven en strooi de witte kaas over de ovenschaal heen. Het gerecht is klaar!

Vergelijkbare artikelen

Slagroomtaart

1 jaar geleden

Döner

5 jaar geleden 0

Witlof koken

5 jaar geleden 0