Programmeren voor dummies

Bij programmeren denk je meteen aan talloze cijfers en moeilijke codes. Wat is het nou werkelijk? In dit artikel betreed je een wereld in van softwareontwikkelaars, softwares en nog veel meer.  Het mooie aan dit artikel is dat iedereen dit kan begrijpen, jij ook 😉

Softwareontwikkelaars of programmeurs?

Een softwareontwikkelaar en een programmeur. Wat is het verschil tussen deze 2. Nou, eigenlijk helemaal niets. Allebei schrijven ze een computerprogramma, dit noem je programmeren. Het programmeren wordt gedaan in verschillende programmeertalen. Vervolgens wordt dit automatisch omgezet in machinecode.

Java en Javascript

Vaak wordt er gedacht dat Java en Javascript hetzelfde zijn. Dit is niet zo. Het Javascript is een programmeertaal die voornamelijk voor websites wordt gebruikt. Ook kan je er andere dingen mee ontwikkelen, met andere woorden wordt Javascript niet alleen gebruikt om websites interactief te maken. Deze programmeertaal werd niet zo lang geleden ontwikkeld. De voorheen dominante webbrowser genaamd Netscape Navigator ontwikkelde JavaScript in het jaar 1995. De eerste versie werd gemaakt door Brendan Eich die toen der tijd in dienst was bij Netscape Communications Corporation.  De originele naam van de taal was LiveScript.

Dan leggen we nu uit wat Java precies is. De programmeertaal Java moet worden gecompileerd. Compileren is een computerterm. Hiermee bedoelen ze het samenstellen uit een reeds bestaande delen. Om het makkelijker te zeggen worden de functionaliteiten van een hogere level taal, zoals in dit geval Java, omgezet naar een lagere level taal. Denk hierbij aan machinetaal. De computer kan hierdoor begrijpen wat de code precies inhoudt en het vervolgens kan uitvoeren.  Een groot verschil tussen JavaScript en Java is dat je de Java software moet installeren. Het JavaScript hoeft niet geïnstalleerd te worden die zit namelijk al in de browsers.

PHP

De scripttaal PHP staat voor Hypertext Prepocessor. Deze programmeertaal is ontworpen door de Canadese softwareontwikkelaar Rasmus Lerdorf in het jaar 1995. Php is erg populair onder het ontwikkelen van websites en andere webapplicaties. Denk hierbij aan blogs, forums etc. De programmeertaal is vergelijkbaar met een andere programmeertaal genaamd Python.

Python

De programmeertaal Python is net als de meeste programmeertalen ook ontworpen in de jaren 90. Deze programmeertaal werd gemaakt door de Nederlandse Guido van Rossum. Guido was in de jaren 80 informaticus en werkt sinds 2013 voor Dropbox. Zoals eerder genoemd is deze taal vergelijkbaar met PHP. Het werd eerst ontwikkeld om het langdradige werk te automatiseren.

Kotlin

Nu we wat oudere programmeren talen hebben gehad is het tijd voor eentje die vrij nieuw is. Project Kotlin is ontworpen door het Tsjechische bedrijf Jetbrains en verbeterd voornamelijk de fouten van de software Java. De taal is erg populair bij Android en is ook in 2017 op een Google conferentie uitgeroepen tot de tweede officiële taal voor Android.

Extreme programming

Extreme programming of de afkorting XP is een bepaalde vorm van softwareontwikkeling. We hebben het hier over de agile-softwareontwikkeling. Agile is het Engels woord voor lenig. Nu denk je, is dat dan wel een programmeertaal? Nee dat is het niet, maar wel interessant om te weten. Veel programmeurs weten niet veel af van Extreme programming.

 Xp is ontwikkeld in 1996 door Kent Beck, Ward Cunningham, Ken Auer, Martin Fowler en Ron Jeffries. Zij hebben dit ontwikkeld tijdens een project. Bij XP is het zo dat aan het eind alles draait om code tijdens het ontwikkelen van een software. Nu we aan het eind zijn gekomen van dit artikel, hoop ik dat je ogen iets meer zijn geopend in dit ingewikkelde wereldje van programmeren.

Vergelijkbare artikelen

Hotmail aanmaken

6 jaar geleden 0

Plesiosaurus

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.