Wat is beleggen?

De vraag ‘wat is beleggen’ hoor je nog wel eens regelmatig voorbij komen. Beleggen houd in dat je je geld gaat investeren, het geld dat je investeert heeft als doel om uiteindelijk meer waard te worden. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in aandelen. Als je aandelen koopt ga je er vanuit dat deze uiteindelijk meer waard worden. Je vergroot je bestaande bezit. Het is ook nog mogelijk om op andere manieren te beleggen. Zo kun je ook postzegels gaan verzamelen, deze worden in de loop van de tijd van zelf wel duurder. Ook kun je kopen en verkopen van onroerend goed. Er zijn zoveel verschillende en goede manieren om mee te beleggen. Het kan even duren voordat jij een manier vind om mee te beleggen, maar het is het zeker waard.

Als je dacht dat beleggen alleen met aandelen was had je het dus mis, er zijn heel erg veel mogelijkheden om mee te beleggen. Als je neus hebt voor kunst dan kun je misschien wel inschatten welke kunstenaar van nu, die schilderijen maakt, over een tijdje erg veel op gaan leveren. Of het opslaan van een goede wijn, die straks nog meer waard kan zijn. Dit geld namelijk ook voor antiek en postzegels, dit zijn producten die in de loop van de jaren steeds duurder worden. Het is echter wel zo dat je hiervoor een gespecialiseerde kennis moet hebben. Tegenwoordig kun je online van alles vinden over beleggen en verschillende beurskoersen.

Waarom beleggen?

Nu duidelijk is wat beleggen inhoud is het nog de vraag waarom. Je kunt er voor kiezen om je geld op te sparen, maar wat heb je hier nou precies aan? Als je je geld weglegt in een kluis heb je kans dat het minder waard wordt, dit komt door inflatie. De winkels maken hun producten duurder maar jij blijft met evenveel geld in de kluis zitten. Je kunt met hetzelfde geld minder kopen. Als je zou gaan beleggen kun je ervoor zorgen dat je geld meer waard word in de loop van de tijd.

Beleggen voor beginners

Heb jij ook spaargeld en wordt dit niet meer door de huidige spaarrente? Steeds vaker hoor je mensen praten over beleggen en wat het allemaal kan opleveren. Beleggen doe je niet zomaar even, het is handig om even alles goed door te nemen om een goed idee te hebben wat beleggen nou inhoud.

Beleggen is kort gezegd je geld investeren als met doel dit te laten groeien. Dit kun je doen doormiddel van aandelen. Als je aandelen ziet en je denk dat deze later meer waard zullen zijn kun je deze kopen en op een moment verkopen voor meer. Het kan ook zo zijn dat deze minder waard worden, daarom moet je je goed inlezen voordat je aan beleggen begint.

Rendement en risico

Iedereen die aan beleggen doet is uit op zoveel mogelijk rendement. Wat is rendement? Rendement is het verschil tussen de kosten van je aankoop en de opbrengst van je verkoop. Het behalen van een hoger rendement gaat niet zonder risico’s. Als je minder risico neemt in  het kopen en verkopen dan zal je minder rendement krijgen, des te meer risico’s je neemt is de kans op een hoger rendement ook aanwezig. De risico’s gaan hand in hand met het rendement.

Een veelgemaakte fout bij beleggers is dat zij al hun geld inzetten in één aandeel. Het kan inderdaad erg veel opleveren, maar het risico is heel erg groot. De beste ‘regel’ voor beleggen is dan ook: Wil jij je risico’s beperken, dan zal je moeten spreiden. Je kunt ervoor kiezen om te spreiden over verschillende soorten bedrijven of landen, maar ook in aandelen en obligaties.

Wat zijn aandelen?

Voor een bedrijf kan het uitgeven van aandelen een goede manier zijn om geld binnen te krijgen. Voor een bedrijf is het namelijk veel goedkoper dan dat zij geld gaan lenen bij een bank. Iedereen zou deze aandelen kunnen kopen, dus ook als gewone particulier kun je in bedrijven investeren zoals Apple of Samsung. Een aandeel is een klein stukje van dat bedrijf, als je een aantal aandelen in bezit hebt ben je dus een soort van mede-eigenaar. Je hebt er bedrijven tussen zitten die elk jaar een gedeelte van de winst aan de aandeelhouders geeft.

Meestal hebben beleggers wel andere plannen met de aandelen. De beleggers kopen de aandelen en verkopen deze voor meer dan dat zij ze ingekocht hebben. Dit kan in korte en lange termijn. Je hebt er beleggers tussen zitten die dezelfde dag de aandelen nog verkopen of zelfs een paar minuten later al. Het risico dat deze beleggers nemen is groot, maar zorgt soms wel voor veel rendement. Je hebt er ook beleggers tussen zitten die de aandelen voor een lange tijd in bezit hebben en deze na een lange tijd dan ook verkopen. Deze beleggers nemen minder risico, maar hebben meestal ook een lager rendement. Een bedrijf kan er zelf voor kiezen hoeveel aandelen hij of zij wilt uitgeven. Het aantal aandelen staat dus ook vast maar dat geldt niet voor de prijs. De prijs wordt bepaald door de vraag en het aanbod. Als er veel mensen zijn de deze aandelen willen, zal de prijs stijgen. Het kan ook zo zijn dat alle aandeelhouders er van af willen en deze allemaal tegelijk te koop gaan zetten, dan gaat de prijs weer omlaag.

Word een Belegger

Vergelijkbare artikelen

Detachering

7 jaar geleden 0

Bitcoin

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.