ICT

Wat is ICT?

ICT is een verzamelnaam voor informatie- en communicatietechnologie dat in grote lijnen beschrijft hoe informatiesystemen (ofwel computers en alles wat met automatisering te maken heeft) communiceren met elkaar door middel van informatie en data uit te wisselen, het proces dat hierbij plaatsvindt en de invloed die dit heeft binnen de informatiekunde . Vroeger werd ICT gezien als één geheel. Echter, tegenwoordig bestaan er veel meer uitstromingen met toebehorende functies, en de vraag naar deze functies binnen bedrijven op de arbeidsmarkt wordt met de dag groter, omdat de hedendaagse technologie zich met de dag blijft ontwikkelen.

ICT op de arbeidsmarkt

Omdat automatisering van technologie tegenwoordig steeds normaler wordt en de techniek erachter steeds complexer, is er grootschalige vraag naar ICT op de arbeidsmarkt. Grip op technologie is van belang voor bedrijven om hun werk goed te kunnen doen. Hierdoor zijn bedrijven bereid veel te betalen voor een gespecialiseerde ICT’er.

Daarnaast kun je naast een vakopleiding als ICT’er ook nog certificeringen halen. Hier hechten de meeste grote bedrijven tegenwoordig het meeste waarde aan, want dit betekent voor het bedrijf dat ze gegarandeerd zijn van een vlotte bedrijfsvoering. Het is dus belangrijk om als ICT’er te weten wat je waard bent, want ieder bedrijf wilt er natuurlijk zo goedkoop mogelijk eentje binnenslepen. Zo ligt het startsalaris van een goede programmeur ligt bijvoorbeeld al snel rond de 3000,00 – 3500,00,- euro, zonder uitzonderingen. Het salaris verschilt uiteraard per functie maar is relatief hoger dan de meeste startsalarissen, en een mooie start-off van je carrière.

Verschillende richtingen

Zoals eerder al genoemd, bestaat ICT tegenwoordig niet alleen meer ‘ICT’, maar uit de volgende specialisaties:

  • Netwerkbeheer
  • Systeem(media-)beheer
  • Programmeren
  • Informatica
  • Zakelijke ICT / Management
  • En nog veel meer

De meest geavanceerde tak binnen de ICT is het leggen van de brug tussen bedrijfsstrategie en alle ICT-gerelateerde zaken die plaatsvinden binnen een bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe we er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat de gehele bedrijfsvoering uitgevoerd wordt door computers, of hoe de bedrijfsstrategie verbeterd kan worden door ICT toe te passen. Zo zijn er nog veel meer leerwegen elk onderverdeeld in een andere sector.

ICT in de toekomst

Je ziet nu bijvoorbeeld al dat het normaal is om op 13-jarige leeftijd een smartphone te bezitten, of dat scholen een overstap proberen te maken op digitaal leren. Digitalisatie begint steeds normaler te worden. We kunnen verwachten dat de brug tussen bedrijfsstrategie en ICT in de toekomst een hele grote rol gaat spelen en dat een groot deel hiervan komt te vervallen om plaats te maken voor mechanisatie. Hiermee gaan bepaalde functies vervallen en wordt de vraag naar ICT alleen maar nog groter door deze groei in technologie.

Nog een voorbeeld is een auto: om auto onderdelen te ontwerpen en te produceren wordt gebruikgemaakt van ICT, waarbij de uitvoering uiteindelijk wordt gedaan door mensen. In de toekomst beschikken we waarschijnlijk over voldoende kennis om zo’n hele auto te construeren door enkel het gebruik van een computergestuurde machine. Zo zijn er nog een hoop andere voorbeelden van dergelijke mechanisatie waar we momenteel naar toe werken met als gevolg dat mensenwerk langzaam maar zeker weggespeeld wordt.

ICT is de perfecte leerweg voor de leergierigen onder ons die graag met computers werken en niet vies zijn van een uitdaging.

Vergelijkbare artikelen

Apple

6 jaar geleden 0

Gamen

8 jaar geleden 0

Computers

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.