Vietnamese loempia´s

Ze zijn niet te missen, de Vietnamese loempia kraampjes, op elke hoek wel een loempia kraam. Een loempia is een gerecht dat voornamelijk in Indonesië, Vietnam, Cambodja en in de Thaise keuken geserveerd word. Een loempia is opgerold deeg (filodeeg) die men vult met bijvoorbeeld varkensvlees, ui, knoflook, winterpeen, en kool. Vaak word er ook nog een ei aan het deeg toegevoegd. Het varkensvlees kunt u  natuurlijk vervangen door kip, garnaal of krab. Loempia’s maken is erg leuk om te doen, daarnaast is het ook nog super makkelijk. Probeer het zelf eens uit, met dit recept kun jij ook de lekkerste loempia´s maken.

Wat heb je nodig om loempia’s te maken(recept voor 40 loempia’s):

  • Loempiavellen te verkrijgen bij de toko
  • 1 pak rijst vermicelli; te verkrijgen bij de toko
  • 750 gram kipfilet
  • 750 grap winterpeen
  • 100g gesnipperde kool
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kip bouillon blokjes
  • 1 ei
  • Suiker
  • Zout en peper
  • Azijn

Andere benodigdheden

  • Olie om te frituren
  • Loempia saus

Bereidingswijze:

Was de kipfilet en snij deze in kleine blokjes, was de winterpeen en rasp deze in dunne reepjes. Leg de rijstvermicelli in warm water, je hoeft deze niet te koken, zolang het water warm is word de mihoen zacht, anders kun je niet met de mihoen werken. Vervolgens snij je de ui in kleine blokjes en de knoflook fijn.  Verhit olie in de pan en voeg de kipfilet toe aan de pan,  voeg daarna de knoflook, ui, winterpeen de bouillon blokjes en de rijst vermicelli toe in de pan. Voeg een eetlepel azijn in de mix en breng op smaak met zout en peper Laat dit geheel nog voor 4-8 minuten zachtjes bakken. Laat de vulling volledig afkoelen. Pak een loempia vel, klop wat eiwit. Leg de visvulling in het midden van het loempia vel en vouw de zijkanten van het loempia vel strak over de visvulling een maak een rolletje van de vulling zodat deze helemaal bedekt is.  Breng met een kwastje de geklopte eiwit op uiteindes en plak de randen stevig tegen elkaar en vouw de loempiavel dicht. Frituur de loempia voor 5-8 minuten tot ze goudbruin worden en serveer met loempiasaus

Loempia maken

Loempia’s kan je gemakkelijk thuis maken. Je kunt de loempia’s kun je op veel verschillende manieren vullen, je kunt de loempia’s naar eigen smaak vullen. Het is gemakkelijk en leuk om te loempia’s te maken. Met het maken van de loempia’s ben je maar 20 tot 30 minuten bezig. Ook nog eens tijdsefficiënt.! Je kunt de loempiavellen met allerlei soorten vullingen vullen van kip, tot vis en zelfs vegetarische loempia’s maken. Hieronder vind je recepten van loempia’s die je kunt maken. Deze recepten zijn richtlijnen, je kunt volledig spelen met de vulling en die personaliseren naar je eigen smaak.

Ingrediënten vleesvulling:

(Genoeg om 40 loempia’s te maken)

  • 500g  karbonade
  • 4 lente-uitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • Rode pepers
  • 200g taugé
  • Sesamolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Suiker

Andere benodigdheden:

  • Loempiavellen (te verkrijgen bij de toko)
  • Olie om te frituren

Hoe maak je de loempia met vleesvulling

Snij de karbonade voor de vleesvulling in fijne reepjes.  Snijd daarna de knoflook, rode peper en de lente ui fijn. Verhit een beetje olie in de pan voeg de knoflook toe en bak de knoflook tot deze net goud is in de pan. Voeg daarna de karbonade reepjes toe en laat kort bakken.  Voeg na ongeveer 3 tot 5 minuten de fijn gesneden rode peper, lente ui toe en breng de vulling op smaak met een scheutje sesamolie, zout en peper. Laat de vulling vervolgens volledig afkoelen. Als de vulling is afgekoeld. Pak je een loempiavel en klopt je wat eiwit op. Leg de vleesvulling in het midden van de loempia vel en vouw de zijkanten van de loempiavel strak over de vleesvulling een maak een rolletje van de vulling zodat deze helemaal bedekt is.  Breng met een kwastje de geklopte eiwit op uiteindes en plak de randen stevig tegen elkaar en vouw de loempiavel dicht. Frituur de loempia voor 5-8 minuten tot ze goudbruin worden en serveer met loempiasaus

Ingrediënten voor visvulling

(Genoeg om 40 loempia’s te maken)

  • 500g krabvlees
  • 1 mango
  • 200g rettich
  • 4 el roomkaas
  • Limoen
  • 2 cm verse gember
  • Zout en peper naar smaak

Andere benodigdheden:

  • Loempiavellen (te verkrijgen bij de toko
  • Olie om te frituren
  • Loempia saus

Hoe maak je de loempia met visvulling

Snijd voor de visvulling het krabvlees fijn. Schil de rettich en rasp deze in een kom, schil daarna de mango in kleine reepjes. Meng de krab met mango en de roomkaas en pers de sap van een halve limoen in de vulling. Schil de gember en rasp dit over de vulling. Roer het mensen goed door en breng de vulling op smaak met zout en peper. Leg de visvulling in het midden van de loempia vel en vouw de zijkanten van de loempiavel strak over de visvulling een maak een rolletje van de vulling zodat deze helemaal bedekt is.  Breng met een kwastje de geklopte eiwit op uiteindes en plak de randen stevig tegen elkaar en vouw de loempiavel dicht. Frituur de loempia voor 5-8 minuten tot ze goudbruin worden en serveer met loempiasaus

Ingrediënten groentevulling:

(genoeg voor 40 loempia’s maken)

-2 wortels
-2 prei
-200g taugé
-200g vermicelli
-4 takjes munt
-4 takjes koriander
-zout en peper

Extra benodigdheden
-loempiavellen
-olie om te frituren

Hoe maak je de vegetarische loempia’s

Snijd voor de groentevulling de wortel in fine reepjes. Was de prei, snijd het groene deel van de prei af en snijd het gele deel van de prei in fijne reepjes. Breng een pan aan met een klein laagje water aan de kook met een mespuntje zout en kook de prei ongeveer 20 seconde en schep deze uit de pan.  Kook vervolgens de wortel in het zelfde water in voor ongeveer 1 minuut en haal vervolgens ook de wortel uit de pan. Daarna voeg je de vermicelli voor 2 minuten en breng de vulling op smaak met zout en peper. Pak een loempia vel en klopt vervolgens het eiwit los. Leg de groentevulling in het midden van de loempia vel en vouw de zijkanten van de loempiavel strak over de groentevulling een maak een rolletje van de vulling zodat deze helemaal bedekt is.  Breng met een kwastje de geklopte eiwit op uiteindes en plak de randen stevig tegen elkaar en vouw de loempiavel dicht. Frituur de loempia voor 5-8 minuten tot ze goudbruin worden en serveer met loempiasaus

Loempia vellen

Loempia kun je in de toko of in bepaalde supermarkten kopen, als je jezelf echt wilt uitdagen kun je de loempia vellen natuurlijk ook zelf maken, dat is dan ook het lekkerst.

Ingrediënten voor de loempia vellen;

250 gr bloem
110 gr maïzena
10 eetlepels olie
2 losgeklopt ei

Zeef de maïzena en de bloem in een grote kom en roer deze door elkaar. Voeg roerend 9 dl water en 5 eetlepels toe in het beslag en klop dit tot een glad beslag is ontstaan. Laat dit beslag een half uur in de koelkast staan.
Wrijf de koekenpan met een heel klein beetje olie met een doorsnede van 15 of 20 cm.  Schep 2 lepels van het beslag in het midden van de pan en verdeel het beslag zodanig dat de hele pan met een dun laagje beslag bedekt word.
Bak de loempiavel tot de bovenkant droog is, maar niet dat het gekleurd is. Bak het beslag zo, dat hij net van de rand van de pan los komt.
Laat vervolgens de loempiavel van de pan op een bord glijden en dek deze af met een vochtige doek.

Vergelijkbare artikelen

Tweede Weredoorlog

4 jaar geleden 0

Nintendo

7 jaar geleden 0

Alles over Macedonië

10 maanden geleden

Only registered users can comment.