Pompoen soorten

Pompoenen bestaan uit vele verschillende soorten. Een aantal pompoensoorten zijn eetbaar en een aantal zijn alleen te gebruiken als decoratie. Het is niet echt zichtbaar welke pompoensoorten je wel kunt eten en welke je niet kunt eten. Door de pompoen open te snijden kun je zien of het eetbaar is of niet. Wanneer er geen pitjes in de pompoen zitten betekent het meestal dat het niet eetbaar is en wordt het gebruikt als sierpompoen. Ook kun je het testen door een stukje vruchtvlees te koken en te proeven, meestal proef je bij een sierpompoen een vieze smaak en kun je merken dat het niet eetbaar is.

Een aantal soorten zijn:

 • Vijgenbladpompoen, deze worden ook wel cucurbita ficifolia genoemd.
 • Reuzenpompoen, deze worden ook wel cucurbita maxima genoemd.
 • Ayote, deze worden ook wel cucurbita mixta genoemd.
 • Muskuspompoen, deze worden ook wel cucurbita moschata genoemd.
 • Sierpompoen, deze worden ook wel cucurbita pepo genoemd.

Pompoenen kunnen een gewicht hebben van tot wel 45 kilogram. Het heeft een volle zoete smaak en kan een oranje, lichtgele of groene schil hebben. Pompoenen, kalebassen en komkommers vormen samen een familie. In Europa werden pompoenen voor het eerst in de zestiende eeuw geïntroduceerd.

Flespompoen

De flespompoen, dat ook wel butternut squash wordt genoemd, is een pompoensoort die een soort van peerachtige vorm heeft. Het gewicht van deze pompoen ligt tussen de 1 en de 2 kilogram. De buitenkant van de pompoen is crèmekleurig en hard. De binnenkant van de pompoen is oranje en het bevat weinig pitjes. De flespompoen heeft een zachte smaak en wordt daarom vaak gebruikt in gerechten. Ook bevat het geen draadjes en kan het daardoor goed verwerkt worden in gerechten. Door de pompoen te bereiden in de oven kunt u de lichte zoete smaak ervan ontdekken.

Oranje Hokkaido

De Oranje Hokkaido is een kleine pompoensoort dat oorspronkelijk uit Japan komt. Ook deze pompoensoort heeft een oranje vruchtvlees. Het gewicht van deze pompoensoort ligt tussen de 500 gram en 3 kilogram. De schil van de pompoensoort is zacht, maar ook eetbaar. Je hoeft het dus niet te schillen, door het alleen te wassen met koud water is het meer dan genoeg. Meestal wordt de pompoensoort geraspt of gesneden in kleine blokjes. Deze stukjes worden dan gebruikt voor bijvoorbeeld een heerlijke pompoensoep of pompoenbrood.

Kabocha

Ook de pompoensoort Kaboha komt oorspronkelijk uit Japan. Het is een kleine groene pompoensoort met witte strepen. De schil van deze pompoensoort is hard, van binnen heeft het ook weer een oranje vruchtvlees. Ook kun je de smaak van de pompoen goed proeven, het heeft namelijk een volle pompoensmaak en het is erg zoet. Doordat de smaak van binnen erg zoet is wordt de pompoensoort vooral gebruikt in desserts zoals cakes en taarten.

Pompoenrecepten

Pompoenen kunnen gebruikt worden in vele verschillende recepten. Hieronder een aantal recepten:

 • Pompoen met fetakaas en bulgur, het is ook mogelijk om dit recept te bereiden met couscous of quinoa.
 • Pompoenmuffin met pecannoten.
 • Pompoensoep
 • Pompoenschotel met spinazie
 • Pompoenbrood
 • Pompoenpannenkoek
 • Pompoenstamppot

Vergelijkbare artikelen

Wat is hummus

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.