Yoghurt

Wat is yoghurt?

Yoghurt is eenvoudig gezegd een melkproduct. De bacteriën zetten namelijk melksuikers om in melkzuur. Yoghurt is erg gezond. Daarnaast staat magere en halfvolle yoghurt in de schijf van vijf. De schijf van vijf kijkt naar welke voedingswaren goed zijn voor de gezondheid. Yoghurt heeft hetzelfde effect als alle andere melkproducten. Melk en melkproducten verkleinen namelijk de kans op darmkanker. Daarnaast verkleint Yoghurt de kans op diabetes type 2. Yoghurt bestaat namelijk uit melk en melkzuur. Fermentatie brengt het proces van melkzuur op gang. Melksuikers worden tijdens dit proces omgezet tot melkzuur door de melkzuurbacteriën. Je kunt magere, halfvolle en volle yoghurt in de supermarkt kopen. Yoghurt is zuurder vergeleken met melk en de yoghurt heeft tevens een dikkere substantie.

Welke soorten yoghurt zijn er?

Er zijn vijf verschillende soorten yoghurt namelijk: standyoghurt, roeryoghurt, kefir, Bulgaarse yoghurt en drinkyoghurt. Hieronder lees je de verschillen tussen deze vijf soorten yoghurt.

Roeryoghurt: Deze soort yoghurt is glad geroerd voordat men het in de verpakking schenkt.

Standyoghurt: Deze soort yoghurt rijpt pas in de verpakking. Dikkere yoghurt dan bij roeryoghurt.

Kefir: Bij kefir wordt er niet alleen melkzuurbacteriën toegevoegd, maar ook gisten. Zo komt er uiteindelijk koolzuurgas en alcohol in de yoghurt. Dit is de rede waarom deze yoghurt vaak prikt tijdens het consumeren.

Bulgaarse yoghurt: Bij Bulgaarse yoghurt voegt men verdikte melk en magere melkpoeder toe. Door de verdikte melk is de Bulgaarse yoghurt vetter dan gewone yoghurt maar wel voller van smaak.

Drinkyoghurt: Deze yoghurt is vaak al dunner gemaakt. Daarbij voegt men zoetstoffen en een vruchtensmaak toe. In drinkyoghurt zit weinig fruit. Er zijn suikers en hulpstoffen toegevoegd.

Wat gebeurt er tijdens de productie?

Een zuivelfabriek maakt normaal gesproken yoghurt. Boeren verwerken de yoghurt zelf met een klein deel. Het grootste gedeelte mag de zuivelfabriek uitvoeren. Ongeveer 5% is geschikt voor yoghurt.

Wat zijn de gezondheidseffecten van yoghurt?

Allereerst verlaagt het eten van yoghurt de kans op diabetes type 2. Er is namelijk een onderzoek geweest dat aantoont dat wanneer een mens zo’n 60 gram of meer yoghurt eet, de kans op diabetes type 2 met zo’n 15% verlaagt.

Daarnaast bevat yoghurt veel vet. Het grootste gedeelte van de yoghurt bestaat uit verzadigde vetten. Helaas vergroten verzadigde vetten de kans op hart- en vaatziekten. Daarom is het verstandig om magere of halfvolle yoghurt te eten, aangezien deze soorten yoghurt minder vet bevatten.

Ook is yoghurt makkelijk te verteren. Normaliter heb je weinig last bij het consumeren van yoghurt. Het is wel mogelijk dat je last kan krijgen van je gal. Daarom eten mensen die last hebben van hun gal weinig vette yoghurt.

Er zijn ook nog yoghurtdrankjes in de supermarkt verkrijgbaar. Deze yoghurtdrankjes zijn voorzien van probiotica. Het zijn bacteriën die je darmen kunnen beschermen tegen kwaadaardige bacteriën. Probiotica zou een positief effect hebben op de darmen. De darmklachten kunnen hierdoor licht verminderd worden.

Wat moet er op het etiket staan?

Wanneer yoghurt in de supermarkten een etiket heeft, mag het verkocht worden. Een product mag pas yoghurt genoemd worden wanneer verschillende bacteriën waaronder Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus toegevoegd worden. Andere bacteriën kunnen wel overeenkomsten hebben met deze bacteriën, maar dan mag het niet als yoghurt gekenmerkt worden.

Vergelijkbare artikelen

Zoete aardappel

6 jaar geleden 0

Ravigotte saus

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.