Gojibessen

Wat zijn gojibessen

De gojibes is één van de gezondste bes die bestaat in onze wereld, het word ook wel een superfood genoemd omdat het zo gezond is. Wij kennen ze als gojibessen maar de Latijnse benaming is Lycium barbarum.

Vroeger wist men niet altijd de voordelen van de superfood, toch merk je dat in deze tijd men het ook nog niet altijd zo goed weet. De voordelen van de bes zijn voor vele dus dan nog onbekend.

Je hebt naast de rode gojibes ook de zwarte gojibes. Dit is een nieuwe superfood, allebei de bessen bevatten naast polysachariden biologische stoffen ook nog eens een handig effect dat voor celvernieuwing en het immuunsysteem zorgt. De gojibessen vertragen het proces van het ouderdom en dat is ook de reden waarom de bes tot de anti-verouderingsmiddelen van de natuur behoren. Wat ook in deze bessen zit blijken de anti-kanker stoffen te zijn.

Effect van de gojibes

De gojibessen hebben ook een soort van bijwerkingen. Zo wordt er bewezen dat de bessen het effect van mannen en vrouwen op het libido verhoogt. Zo zouden de bessen ook helpen met impotentie. Er wordt ook gezegd dat als je deze bessen eet je je leven lang gezond zult blijven en dat je ouder zult worden. De gojibessen zorgen ervoor dat het lichaam en de functies ervan meer in balans komen, dat komt doordat de bes op veel verschillende manieren gebruikt kan worden. De heerlijke bessen zijn erg gezond en lijken wel een klein beetje op rozijnen die je ook gemakkelijk in allerlei gerechten kan verwerken.

Hoeveel mag je eten

Een klein handje vol met bessen per dag is al voldoende, dit is ongeveer zo’n 25 tot 30 g bessen. Deze bessen zorgen voor een goed immuunsysteem en omdat deze besjes zo gezond zijn worden ze in China ook wel Smiley berries genoemd.

Het superfood gojibes

De gojibessen zijn een superfood, maar zo zijn er ook andere vruchten die tot de superfood categorie behoren. Zo heb je de framboos, gedroogde pruimen, blauwe en zwarte bessen,  granaatappel, acaï, ananas, noni en d mangosteen. Superfood is de Engelse term van het woord supervrucht. Er zijn meerdere varianten van de gojibes, zo heb je niet alleen de gedroogde bes maar ook gojibessensap en gojibessen extractpoeder. Dit zijn varianten waarmee je allerlei recepten en crèmes kunt maken.

Jammer genoeg worden deze gedroogde besjes behandeld ter als zwavel. Dit is dan wel door de Europese Unie goedgekeurd. Het is wel zo dat mensen met astma ademhalingsproblemen kunnen krijgen. Het is zelf mogelijk om braakneigingen te krijgen en in sommige gevallen last van de maag en darmen krijgen.

Waar komen gojibessen vandaan

Je hebt veel verschillende gojibesjes, ze groeien aan struiken. de struik met de bes komt voor in Azië en Noord- en Centraal Amerika. Er zijn allerlei soorten gojibessen zo zijn er wel 100 verschillende soorten besjes. Deze verschillende besjes verklaren dan ook wel de verschillende smaken. Deze bessen kunnen verschillende weersomstandigheden weestaan. Zo kunnen ze in een woestijn groeien en in de ijskoude gebieden in Canada. Deze bessen en de struiken worden al voor zo’n 5000 jaar in China, Tibet en Mongolië gekweekt omdat deze zo ontzettend gezond zijn. Er gaan mythes rond dat de oude Chinese Tao leermeesters wel ouder dan 100 jaar zouden worden omdat zij de gojibessen dagelijks aten. Sommige zeggen dat ze wel 500 jaar oud werden! Of dit waar is kan niemand bevestigen want het zijn maar verhalen.

Vergelijkbare artikelen

Tosti

6 jaar geleden 0

Kikkererwten

5 jaar geleden 0

Heerlijk nacho recept

9 maanden geleden

Only registered users can comment.