Oostenrijk

Bijzondere traditie

Een traditie in Oostenrijk is het boeren Almabtrieb, dit is een boerentraditie die elk jaar heel erg feestelijk wordt gevierd. Er wordt gevierd dat de almweides beëindigd zijn en ondertussen wordt het begin van de winter-staltijd gevierd. De Almabtriebe vinden rond half september plaats. Het vee wordt onder leiding van de ‘Moarkuh’ terig de stal in geleid met prachtige bellen, bloemen, linten en spreukenbordjes. Om de beurt keert het vee terug, zo gaan de koeien, stieren, kalfjes, jonge ossen, de schapen en geiten de stal in.

Des te mooier de tooi, hoe beter het is gegaan. En hoe uitgebreider de tooi, hoe uitgelatener de aansluitende feesten zullen zijn. De Almabtrieb is altijd een mooie aanleiding voor verschillende feesten. Het begint half september en het eindigt ergens begin oktober. In deze tijd zijn er in Oostenrijk, vooral in het weekend, veel Almabtriebe te vinden. Er zijn in de loop der tijd veel andere volksfeesten ontstaan maar men vergeet niet de betekenis van de Almabtrieb. De betekenis van dit feest is namelijk dat men dankbaar is voor Schepper, dat hij het vee onheil behoedt.

Kerstmarkten in Oostenrijk

Kerstmarkten zijn altijd heel erg gezellig en in Oostenrijk zijn er zat te vinden. Deze kerstmarkten zijn het zeker waard om eens een keer te bezoeken en met een beetje geluk sneeuwt het ook nog om het compleet te maken.

De kerstmarkt in Wenen heeft een romantisch sfeertje, het is wel de stad van romantiek. De kerstmarkten in Wenen hebben nog altijd de looks en sfeer van vroeger. Tijdens de Weense adventsperiode ruik je de geurende lebkuchen, punch, vruchten en de gebraden lekkernijen. Kinderen kunnen als kleine kunstenaars in het Rathaus waar je het Christkindls Werkstatt kunt vinden, zich vermaken en kunnen hier geschenken maken voor papa en mama, opa en oma en voor vrienden. In de wijk Spittelberg bij Schloss Schönbrunn is ook een kerstmarkt die het zeker waard is om eens langs te gaan voor een leuke ervaring.

Als je een kerstmarkt wil bezoeken die tussen de besneeuwde bergen ligt met een romantische kerstsfeer, dan raad ik het aan om naar het centrum van Kitzbühel te gaan in Tirol. Er staan hier allemaal gezellige kerststands, hier kun je genieten van allerlei lekkernijen of mooie kerststukjes kopen. Het plaatsje Reith ligt niet ver van Kitzbühel af, hier wordt elkaar wel iets bijzonders gedaan. Zo wordt hier een wandelroute langs huizen gemaakt. Dit is wel een bijzondere wandelroute, want je loopt langs 24 huizen waarvan elk huis 1 raam versierd wordt met verlichting. Elke dag wordt er een huis verlicht vanaf 1 december, je kunt de huizen bewonderen tot 6 januari.

Oostenrijkse souvenirs

Een mooi souvenir uit Oostenrijk is Gmunder porselein. Elk bord, kopje, schaaltje is dan ook met de hand gemaakt. Het zijn niet alleen oude decoraties, het assortiment wordt ook telkens aangevuld met nieuwe decoraties. Zo zijn de wijnglazen van Riedel ook een mooi souvenir. Deze glazen geven een goede vorm van de complexiteit en de finesse van de wijn weer. Als je het hart van een vrouw wilt veroveren kun je dit het best doen met gekonfijte viooltjes. Deze kun je halen in Wenen.

Vergelijkbare artikelen

Muziek elementen

6 jaar geleden 0

Vlag halfstok

6 jaar geleden 0

Jeugdwerkloosheid

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.