Dolfijnen

Informatie over dolfijnen

Dolfijnen zijn verwant aan Tandwalvissen en ze zijn zoogdieren. Je kan een zoogdier herkennen aan de volgende punten: als een zoogdier jongen kan krijgen, die kan zogen door melk te geven, hij kan ademhalen met zijn longen en als hij beschikt over een lichaamstemperatuur van ongeveer 37 ℃. Dolfijnen leven in de zee waar ze zich ook helemaal op aangepast hebben om kwaliteiten te beschikken die andere dieren niet hebben. Kleine soorten en grote soorten dolfijnen hebben een gestroomlijnd lichaam die een beetje de vorm heeft van een lange torpedo waardoor ze heel snel zijn. Ze hebben een neusje dat aan de bovenkant van hun hoofd is en ze hebben een lange staart die lijkt op een soort anker waarmee ze zichzelf makkelijk kunnen bewegen in het water. Ze gaan vaak mee met de stroming van de zee waarmee ze rustig met hun staart van boven naar beneden bewegen. Zodat ze niet energie verspillen om op eigen kracht te zwemmen.

Op het moment dat ze bijvoorbeeld achter een prooi aan zwemmen, kunnen ze 30 km/u gaan. Ze kunnen niet de hele tijd onder water blijven zwemmen, dus ze moeten zo nu en dan naar het oppervlak om te ademen. Als ze eenmaal ademen spuiten ze het water uit hun neusgaten. Daarna duiken ze weer onderwater. Het grootste deel in het leven van een dolfijn brengen ze door dichtbij het wateroppervlak of dichtbij dat. Alle soorten tandwalvissen kunnen heel goed horen en zien. En ze hebben allemaal een gevoelige, zachte huid die gaat rimpelen als ze gaan zwemmen. Dolfijnen kunnen niet alleen goed horen maar ook goed geluiden maken zoals: knarsen, kwetteren, fluiten en kraken. Met ultrasone tonen kunnen ze gebruik maken van echopeilingen. Dat kunnen ze doen doordat ze een zeer kwetsbaar orgaan hebben die hun gehoor zo goed maakt. Ze kunnen klanken van 200.000 trillingen per seconde opnemen. Bij een mens kan dit met onze oren maar 20.000 trillingen per seconde waargenomen worden.

Dolfijnen kunnen in gevangenschap ook geluiden maken zoals blazen, klikken en fluiten. Wetenschappers weten nog steeds niet of dolfijnen met hun eigen soorten een taal kunnen praten. Wel kunnen ze zeggen dat dolfijnen met elkaar communiceren door middel van echo’s en lichaamstaal. Ze kunnen ook van soortgenoten hun gevoel aanvoelen en of ze zich bijvoorbeeld ongemakkelijk voelen. Daar reageren ze ook op.

Soorten dolfijnen

Er zijn een groot aantal soorten dolfijnen, en om te precies te zijn 36 verschillende soorten. Een aantal soorten zijn zo bijzonder dat je ze voor een aantal jaren niet meer zijn gezien.

Een aantal bekende dolfijnen soorten zijn: de gewone dolfijn, de gestreepte dolfijn, de tuimelaar, de witflankdolfijn, witsnuitdolfijn en de grijze dolfijn

Wat eten dolfijnen?

Dolfijnen eten verschillende dingen maar ze eten het vaakst: wijting, haring, inktvis, makreel en sprot. Een volwassen dolfijn eten per dag ongeveer 8 kilo aan vis dat best veel is. Om dit allemaal te eten hebben ze veel tanden gemiddeld bijna 100 in totaal. Maar die gebruiken ze vooral om gladde vissen makkelijk te pakken. Als dolfijnen gaan eten dan slikken ze de vis in zijn geheel helemaal door. In de keel van de dolfijn zit een spier die ook wel de kringspier heet, die ervoor zorgt dat de vis in de mond blijft en dat het water naar buiten gaat. En ook is bijzonder dat dolfijnen zich niet kunnen verslikken hierdoor.

Waar leven dolfijnen?

De gewone dolfijn die je het vaakst ziet leeft in topische en subtropische zeeën waar je ze vaak kan spotten. De soort gestreepte dolfijn kan je vinden in warme zeeën zoals de Middellandse Zee in zuid Europa. De dolfijn de tuimelaar komt in bijna overal voor op de wereld behalve bij de noord en zuid pool want daar is het veel te koud en er is niet veel te eten. In tegenstelling tot de Orka die vrijwel overal leeft op de wereld. Zij leven in koude en warme gebieden.

Vergelijkbare artikelen

Pinguïns

6 jaar geleden 0

Vulkanen

6 jaar geleden 0

Bacteriën

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.