Perceptie

Deze blog zal gaan over perceptie. Wat is perceptie? Perceptie is de manier hoe je iets bekijkt. Eigenlijk is het hoe iemand iets ervaart. Ik heb eerder over dit woord gehoord, maar ben er nooit echt op ingegaan. We hebben het vorige jaar er even over gehad, maar tijdens deze periode zijn we er dieper op gegaan.
Een docent van me vertelde iets over goed en slecht. Hij gaf hierbij een voorbeeld over zijn lievelingsfilm: Star Wars en de Tweede oorlog. Hierover kan ik nog wat vertellen. Je hebt natuurlijk goed en slecht, maar wat is eigenlijk goed of slecht. In de ogen van de Duisters zijn hun goed bezig, maar voor de geallieerden zijn hun de goede partij. Een ander voorbeeld is over de konijnen. Er zijn twee konijnen, een konijn heeft vijf wortels en is dik. De andere konijn is dun en heeft tien wortels. Na een paar dagen zijn de wortels van dikke konijn op. Hij zal dan naar de dunne konijn gaan om zijn wortels te eten. Veel mensen zullen zeggen dat dit fout is en dat de konijn een dief is. Maar konijnen weten waarschijnlijk niet wat goed of slecht is. Dit zal waarschijnlijk normaal bij hun zijn. Dus wie ben jij om te zeggen of dit goed of slecht is. De meningen zullen hier over verschillen en natuurlijk worden mensen beïnvloed door vrienden en familie.
Toen ik dit te horen kreeg. Keek ik meteen anders naar dingen, want ik besefte me ook dat ik wordt beïnvloed door de media. Ook heb je meteen een beeld bij of iets goed of slecht is. Wit wordt meestal als goed ervaren terwijl zwart slecht is. Ook hebben we dit bijvoorbeeld met Amerika en Rusland en Noord- en Zuid Korea. Dit wordt allemaal beïnvloed door de media. Ook zien we dat het nieuws links gerelateerd is, dus krijgen we meestal nieuws met een kleurtje.
Veel mensen baseren hun mening op het nieuws en durven zo niet hun echte mening te uiten. Dit is anderzijds te begrijpen. Soms is het beter om een politiek-correct antwoord te geven. Een voorbeeld hiervoor is dat je bijvoorbeeld veel verwacht van een cadeau, maar uiteindelijk valt dit zwaar tegen. Toch blijf je lachen en reageer je positief, omdat je diegene niet wilt afkraken. Ik zelf ben ook voorstander van het politiek-correct reageren. Ik doe dit namelijk vaak. Het is me namelijk aangeleerd door familie en het nieuws.
Ik kijk meestal objectief naar bepaalde zaken. Ik baseer mijn mening op feiten. Ik hou er niet van om met een ongemotiveerd antwoord te komen. Ook let ik op mijn mening. Ik wil niemand kwetsen, ook al zie ik dat dit steeds meer als normaal wordt ervaren. Na deze les heb ik steeds meer het besef over hoe ik word beïnvloed door de media bijvoorbeeld. Dat voorbeeld over de Duitsers vond ik heel mooi en schetste een goed beeld voor mij. Ook de voorbeelden over jouw mening en het politiek-correct antwoord vond ik zeer leerzaam en zal ik zeker meenemen in mijn loopbaan.

Vergelijkbare artikelen

Direwolf

6 jaar geleden 0

Triceratops

6 jaar geleden 0

Moscow

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.