Gokken

Wat is gokken?

Gokken is het inzetten van geld of iets van waarde (aangeduid als “de inzet”) bij een evenement met een onzekere uitkomst met als hoofddoel het winnen van geld of materiële goederen. Gokken vereist dus dat er drie elementen aanwezig zijn: overweging, kans en prijs. De uitkomst van de weddenschap is vaak onmiddellijk, zoals een enkele dobbelsteenworp, een draai van een roulettewiel of een paard dat de finishlijn overschrijdt, maar langere tijdspannes zijn ook gebruikelijk, waardoor weddenschappen kunnen worden gesloten over het resultaat van een toekomstige sportwedstrijd of zelfs een heel sportseizoen.

Kansspelen

De term ‘kansspelen’  in deze context verwijst meestal naar gevallen waarin de activiteit specifiek wettelijk is toegestaan. De twee woorden sluiten elkaar niet uit; d.w.z. een “gaming” -bedrijf biedt (legale) “kansspelactiviteiten” aan het publiek en kan worden gereguleerd door een van de vele besturingsplatforms voor spellen, bijvoorbeeld de Nevada Gaming Control Board. Dit onderscheid wordt echter niet algemeen waargenomen in de Engelssprekende wereld. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, wordt de toezichthouder op gokactiviteiten de Gambling Commission (niet de Gaming Commission) genoemd. Het woord gaming wordt vaker gebruikt sinds de opkomst van computer- en videogames om activiteiten te beschrijven die niet noodzakelijkerwijs wedden, in het bijzonder online gamen, waarbij het nieuwe gebruik nog steeds niet het oude gebruik heeft verdrongen als de primaire definitie in gebruikelijke woordenboeken.

Commercieel

Gokken is ook een grote internationale commerciële activiteit, met een legale kansspelmarkt van in totaal naar schatting $ 335 miljard in 2009. In andere vormen kan gokken worden uitgevoerd met materialen die een waarde hebben, maar geen echt geld zijn. Spelers van knikkerspelen kunnen bijvoorbeeld knikkers inzetten, en ook games van Pogs of Magic: The Gathering kunnen worden gespeeld met de verzamelstukken (respectievelijk kleine schijven en ruilkaarten) als inzet, wat resulteert in een metaspel over de waarde van een verzameling stukken van een speler.

Geschiedenis

Gokken dateert uit de Paleolithische periode, vóór de geschreven geschiedenis. De vroegste zeszijdige dobbelstenen dateren tot ongeveer 3000 voor Christus in Mesopotamië. Ze waren echter gebaseerd op astragali van duizenden jaren eerder. In China waren gokhuizen wijdverspreid in het eerste millennium voor Christus, waar wedden op het vechten met dieren gebruikelijk was. Lotto-spellen en dominostenen (voorlopers van Pai Gow) verschenen al in de 10e eeuw in China. Speelkaarten verschenen in de negende eeuw in China. Poker, het populairste Amerikaanse kaartspel in verband met gokken, was gebaseerd op het Perzische spel As-Nas, daterend uit de 17e eeuw. Het eerste bekende casino was de Ridotto, gevestigd in Venetië, Italië in 1638.

Verzekering

Omdat verzekeringscontracten veel kenmerken gemeen hebben met weddenschappen, worden verzekeringscontracten vaak wettelijk onderscheiden als overeenkomsten waarbij beide partijen belang hebben bij de “weddenschap” -uitkomst buiten de specifieke financiële voorwaarden. bijvoorbeeld: een “weddenschap” met een verzekeraar over de vraag of iemands huis zal afbranden is geen gokken, maar eerder een verzekering – aangezien de huiseigenaar een duidelijk belang heeft bij het voortbestaan van zijn / haar woning, onafhankelijk van de puur financiële aspecten van de “weddenschap” “(dat wil zeggen, de verzekeringspolis). Desalniettemin worden zowel verzekerings- als kansspelcontracten doorgaans beschouwd als aleatorische contracten in de meeste rechtsstelsels, hoewel ze onderhevig zijn aan verschillende soorten regelgeving.

Vergelijkbare artikelen

Make up

6 jaar geleden 0

Poker

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.