Spanje

Spanje grenst in het westen aan Portugal; naar het noordoosten grenst het aan Frankrijk, waarvan het wordt gescheiden door het kleine vorstendom Andorra en door de grote muur van de Pyreneeën. De enige andere landgrens van Spanje is in het uiterste zuiden van Gibraltar, een enclave die tot 1713 aan Spanje toebehoorde, toen het aan het einde van de Spaanse Successieoorlog werd afgestaan aan Groot-Brittannië in het Verdrag van Utrecht. Elders wordt het land begrensd door water: door de Middellandse Zee in het oosten en zuidoosten, door de Atlantische Oceaan in het noordwesten en zuidwesten, en door de Golf van Biskaje (een inham van de Atlantische Oceaan) in het noorden. De Canarische Eilanden (Canarias), in de Atlantische Oceaan voor het noordoostelijk Afrikaanse vasteland, en de Balearen (Baleares) eilanden, in de Middellandse Zee, zijn ook delen van Spanje, evenals Ceuta en Melilla, twee kleine enclaves in Noord-Afrika (Noord-Marokko) ) dat Spanje al eeuwen regeert.

Reliëf

Spanje is goed voor vijf zesden van het Iberisch schiereiland, het ongeveer vierhoekige zuidwestelijke puntje van Europa dat de Middellandse Zee scheidt van de Atlantische Oceaan. Het grootste deel van Spanje bestaat uit een groot plateau (het midden van Meseta), gescheiden door een bergketen, de centrale Sierra (Sistema Central), die van west-zuidwest naar oost-noordoost loopt. Verschillende bergen grenzen aan het plateau: het Cantabrisch gebergte (Cordillera Cantábrica) in het noorden, de Iberische Cordillera (Sistema Ibérico) in het noordoosten en oosten, de Sierra Morena in het zuiden, en de lagere bergen van de Portugese grens en Spaans Galicië aan de Noord West. De Pyreneeën lopen over de nek van het schiereiland en vormen de Spaanse grens met Frankrijk. Er zijn twee grote depressies, die van de rivier de Ebro in het noordoosten en die van de rivier de Guadalquivir in het zuidwesten. In het zuidoosten loopt de Baetic Cordillera (Sistema Penibético) breed parallel aan de kust om samen te smelten met de bergen van de Iberische Cordillera. Langs de Middellandse Zee zijn er kustvlakten, sommige met lagunes (bijvoorbeeld Albufera, ten zuiden van Valencia). Offshore in de Middellandse Zee, de Balearen zijn een niet-verzonken gedeelte van de Baetic Cordillera. De Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan zijn van vulkanische oorsprong en bevatten de hoogste piek op Spaans grondgebied, Teide Peak, die op 12.198 voet (3.718 meter) op het eiland Tenerife stijgt.

Bodem Spanje

Er zijn vijf belangrijke grondsoorten in Spanje. Twee zijn wijd verspreid, maar in beperkte mate: alluviale bodems, aangetroffen in de belangrijkste valleien en kustvlakten, en slecht ontwikkelde of ingekorte bergbodems. Bruine bosbodems zijn beperkt tot vochtig Galicië en Cantabrië. Zure zuiderbruine aarden (die leiden tot beperkte gewaskeuze) zijn dominant op de kristallijne rotsen van de westelijke Meseta en grijze, bruine of kastanjeachtige bodems hebben zich ontwikkeld op de kalkrijke en alkalische lagen van de oostelijke Meseta en van Oost-Spanje in het algemeen. Zoute bodems zijn te vinden in het Ebro-bekken en de kustvlakten. Calcretes (ondergrondse zonestroomen [toscas], meestal van gehard calciumcarbonaat) zijn bijzonder goed ontwikkeld in de droge gebieden van het oosten: La Mancha, Almería, Murcia, Alicante (Alacant) en Valencia, evenals de Ebro en Lleida (Lérida) bekkens.

Vergelijkbare artikelen

Alles over Ierland

1 jaar geleden

Istanbul

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.