Parmigiano reggiano

Parmigiano reggiano is een Italiaanse kaassoort. Deze kaassoort wordt ook wel Parmezaanse kaas genoemd. De reden waarom de kaas Parmezaanse kaas wordt genoemd is omdat deze soort uit het plaatsje Parma komt uit Italië. Parmezaanse kaas is heel beroemd over de hele wereld en wordt voor verschillende bekende gerechten gebruikt zoals : carpaccio salade en als strooi kaas over verschillende soorten pasta’s. Deze kaas soort wordt op een bepaalde manier gerijpt. De kaas is te koop in verschillende supermarkten door heel Nederland. De kaas is in kilo’s vrij duur. Je betaald ongeveer voor een kilo tussen de twintig en de vijfentwintig euro.

Productie

De Parmezaanse kaas wordt op een bepaalde manier gemaakt. De kaassoort komt uit het Italiaanse plaatsje Parma. Voor 1 kilo van deze kaas is ongeveer z’n 16 liter melk nodig. Dus voor een hele kaas van ongeveer 40 kilo is dus bijna 600 liter voor nodig. Dan wordt de het gestremd. Na het stremmen wordt de vocht uit het stremsel gehaald. De kazen worden in de wrongel gelegd. de wrongel is een soort maal machine die de kaas in kleine stukjes maalt en maakt er één geheel van. Dan gaan ze ongeveer 8 tot 10 uur lang in een oven van een constante temperatuur van 50 graden Celsius. Als de kazen uit de oven komen dan gaan ze 20 dagen lang in een bad met pekel water. Er zit koolzuur in de kaas die er dan wordt uitgehaald. Zo ontstaan er geen gaten in de kaas. Hierna volgt er een lange rijpingstijd. Deze rijpingstijd kan verschillen in 24 of soms wel 32 maanden. De kazen worden opgeslagen in een soort droogschuur. Deze droogschuren worden ook wel Kaaskathedralen genoemd.Na de rijping worden de kazen getest door de boeren. Als ze goed gekeurd worden krijgen ze het “Parmigiano reggiano” keurmerk.

Geschiedenis

De Parmezaanse kaas is al eeuwen oud. De kaas bestond al in de dertiende eeuw. Toen had de kaas al precies de zelfde vorm als wat die nu heeft. De zuivelverwerking van het plaatsje Parma zou namelijk al een veel oudere geschiedenis hebben. De kazen die de boeren maken worden nog steeds uitgevoerd volgens het oude traditionele recept. Het recept bestaat puur uit de melk, stremsel en natuurlijk de kunst om de kaas te maken. Alle andere ingrediënten of bijvoegingen zijn niet toe gestaan bij Parmezaanse kaas. De boeren die deze kazen maken zijn meestal familie bedrijven. De kazen worden geëxporteerd naar het buitenland.

Andere kaassoorten

Naast Parmezaanse kaas zijn er verschillende andere bekende kaassoorten uit Italië. Je hebt wel tientallen soorten maar de bekendste zijn toch wel : Parmezaanse kaas, mozzarella, gorgonzola en mascarpone. De kazen worden gebruikt voor verschillende gerechten. Vooral op de bekende pasta recepten zoals spaghetti en penne. Ze worden gebruikt als strooikaas om het gerecht en wat pittigere smaak te geven. Bij carpaccio wordt Parmezaanse kaas in flinter dunne plakken gesneden en op het gerecht gelegd. De Italiaanse Kaassoorten zijn inmiddels niet meer weg te denken in de Nederlandse keukens.

Vergelijkbare artikelen

Heerlijk nacho recept

8 maanden geleden

Aardappel tortilla

8 maanden geleden

Bananen smoothies

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.