Hagelslag

HET NEDERLANDSE FENOMEEN VAN ETENDE SPRINKELS!

Nederlanders eten hagelslag. Voor ontbijt. Op brood met boter. Voor lunch. Op crackers met boter. Voor snacks. Sprinkles lijkt een nationaal eetplezier te zijn. In het Nederlands wordt deze voedselgroep Hagelslag genoemd, wat ongeveer zoiets als hagelbui vertaalt, maar in het algemeen hagelslag in het Engels wordt genoemd. Ik kan niet uitleggen waarom ik van dit eten hou. Als ik in de VS ben, is het laatste waar ik aan denk chocolade voor het ontbijt te eten. Ik hou niet van donuts. Ik ben geen fan van pop-taarten of chocolade-ontbijtgranen. Maar wanneer ik naar Nederland ga, smacht ik naar deze zoete, knapperige ontbijt traktatie.

Maar eerst een beetje hagelslag geschiedenis

Van de vele merken hagelslag in Nederland zijn De Ruijter en Venz (vandaag allebei eigendom van Heinz) de bekendste. Venz was de eerste producent van chocolade-hagelslag in Nederland, te beginnen in 1936, terwijl De Ruijter ze in 1957 begon te maken.
Maar voordat er chocolade hagelslag was, begon De Ruijter met het maken van chocoladevlokken in 1955, hagelslag met fruitsmaak in 1928, en muisjes (“kleine muizen”) in 1860, met suikergoed bedekte anijszaden die van oudsher op beschuit worden gegeten om de geboorte van een baby te vieren.

1860 DE EERSTE SPRINKLES: ‘ROZE EN WITTE KLEINE MUIZEN’

De eerste hagelslag geproduceerd door De Ruijter Company waren roze en witte snoepgecoate anijszaden, kleine muizen genoemd: Rose en Witte Muisjes. Ze werden gebruikt voor ontbijt bestrooid met brood en werden ook gebruikt om de geboorte van een kind te vieren.
Later werden deze zaadsuikergoedjes tot een fijn poeder gemaakt en kregen ze Stomped Mice: Gestampte Muisjes. Oké, een heel vreemde naam voor het Engelse oor. Maar ze verkochten als warme broodjes en werden een ontbijttraditie.

1938: ETEN VAN SPRINKLES GAAT KONINKLIJK!

In 1938, toen een erfgenaam van de troon van het Huis van Oranje werd verwacht, begon het bedrijf De Ruijter met de productie van oranje hagelslag ter ere van de aanstaande erfgenaam. Dus toen Prinses Beatrix werd geboren (prinses Juliana en haar echtgenoot Prins Bernhard) vierde het land de geboorte met oranje hagelslag: Oranje Muisjes! OK. Ik vind het nog steeds een beetje raar. “Laten we de geboorte van de nieuwe prinses vieren met oranje muizen.”

1957: HET NEDERLANDSE FENOMEEN VAN ETENDE KRUIDENKENEN BREIDT UIT!

Dit moet tot nu toe mijn favoriete innovatie zijn: Chocolate Sprinkles: Chocoladehagel! Ze kwamen in kleine strooigrootte (hagel) en later in grotere vlokken, vlokken genaamd.

1994: HET NEDERLANDSE FENOMEEN GAAT GESLACHTSPECIFIEKE!

Tot 1994 werd een geboorte gevierd met roze en witte anijssprieten. Niet meer! In 1994 werden blauwe en witte hagelslag geïntroduceerd. Ze heetten Blauwe en Witte Muizen: Blauwe en Witte Muisjes. Goed gedaan jongens!

2011: EROMMEN VAN SPRINKLES GAAT GOURMET!

Nog een geweldig jaar voor hagelslag omdat ‘Specials’ werden toegevoegd aan de groeiende traditie. Specials zijn pure jammie. Donkere hagelslag met chocolade. Hapjes op basis van donkere chocolade en koffie. Maak je een grapje? Chocolade EN koffie? Oke. Ik denk dat ik mijn hele koffer zal vullen. Maar wacht. Ik kan het niet.

Vergelijkbare artikelen

Restaurant

5 jaar geleden 0

Mosselen recepten

4 maanden geleden

Wafels

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.