Oleander

Het gebied waar de oleander zich uitspreid strekt zich uit van de landen rondom de Middellandse Zee tot in Zuidwest-China. De bloeitijd van de plant loopt van het begin van de zomer, dus juni tot eind september. De oleander groeit van nature op vochtige plekken, zoals langs de rivieren en beken.

Het gebied waar de oleander zich uitspreid strekt zich uit van de landen rondom de Middellandse Zee tot in Zuidwest-China. De bloeitijd van de plant loopt van het begin van de zomer, dus juni tot eind september. De oleander groeit van nature op vochtige plekken, zoals langs de rivieren en beken. De oleander is een plant uit een maagdenpsalmfamilie. De bladeren van de oleander zijn leerachtig en zo’n 10-22 cm lang. De bladeren van de oleander staan meestal in kransen van vier tot vijf stuks. Het midden nerf is opvallend dik en de zij nerven zitten dicht op elkaar en lopen parallel. De plant is wintergroen en kan in de plaatsen waar hij oorspronkelijk in de natuur groeit wel 5 meter lang worden. Hij word hier als een kruidplant gehouden, daardoor word hij niet meestal niet hoger dan 2 meter. Oleanders zijn verkrijgbaar in zeer veel verschillende kleuren, wit, geel tot roze, rood en alles wat daar tussen in zit. Oleanders kunnen enkele, dubbele of gevulde bloemen hebben.

Alle delen van de oleander zijn erg giftig, omdat ze de stoffen nereïne en oleandrine bevatten. Het eten van bloemen, zaden of zelf een enkel blad van de oleander kan al dodelijk zijn voor een kind. Ook de sappen van de plant kunnen huidirritaties veroorzaken, daarom kunnen kinderen en huisdieren kunnen er dus beter bij uit de buurt gehouden worden.

Oleander verzorgen

Het verzorgen van een oleander is niet moeilijk. Het is belangrijk om te weten dat de oleander absoluut is geen kamerplant is. Dat merk je snel genoeg als je de oleander in huis zet, de plant zal door de droge lucht en te weinig licht al vrij gauw ziek worden waardoor de bloemknoppen er snel afvallen. In de zomermaanden zal de oleander sneller bloeien, omdat men vanaf mei de plant pas op de meest zonnige plek zet op het terras of in de tuin. De oleander zal het beste bloeien als het de plant een doorzichtig kunststof of glazen boven hun hoofd hebben. Als het hoofd van de oleanders in de zon staat, staan zij met hun voeten graag in het water. Dat betekend dat je op warme dagen extra bij moet gieten. Grote oleanders kun je het beste ’s morgens en ’s avonds 10 liter lauw water geven.

Je moet wel rekening houden dat de oleander geen waterplant is. In Nederland kan er na een warme periode, regenachtige dagen komen, zorg er dan voor dat het water weg kan vloeien. Tijdens regenachtige dagen verdampt er minder vocht en zal het wortelrot omhoog komen, waardoor de bladeren geel kunnen worden.

Oleander verpotten

De jonge oleander word regelmatig verpot, meestal twee keer per jaar, later om de drie of vier jaar. Bij de planten die wat ouder zijn kan met de wortel snoei toepassen. Door de wortel snoei toe te passen, creëer je ruimte voor verse potgrond en mest, zodat je geen grotere potten hoeft te gebruiken. De wortel snoei kan het beste plaats vinden ten einde van de winter, dus eind februari of begin maart, net voordat de groei van de plant op gang komt. Het grondmengsel bestaat meestal uit goed doorlatende potgrond die niet snel uitdroogt, je kunt zorgen voor dat potgrond niet uitdroogt door er wat leem of klei toe te voegen. In het voorjaar kun je bij het verpotten, een grote hoeveelheid organische mest door de potgrond  toevoegen en vervolgens tijdens die periode de oleander veel water geven daarna kun je het beste begin tot half augustus weer bemesten. Nerium oleander

De nerium oleander heeft veel warmte, zon en voeding nodig om goed te kunnen in onze streken. Van oorsprong is deze struik een mediterraan, dat betekend dat hij in de winter binnen moet worden gezet op een plek naast het raam. De bloei gaat vrijwel het hele jaar door, alleen in de winterperiode heeft de plant een kleine rust periode. De nerium oleander wordt in de volksmond afgekort, deze naam is een samentrekking van olea oftewel olijf en andreios wat mannelijk of krachtig betekend. De nerium oleander behoort tot de Apogynaceae of de maagdenpalmenfamilie. De nerium oleander is oorspronkelijk een donkergroene struik met lancetvormige bladeren, met alleen roze bloemen met daarop vijf stippen. Door de kruisingen zijn er momenteel verschillende exemplaren verkrijgbaar met rode, roze rode, gele en witte bloemen.

Nerium oleander giftig

Alle delen van de nerium oleander zijn giftig, het eten ervan de. Het is belangrijk dat je tijdens het snoeien goed oplet. Draag tijdens het snoeien goed beschermende handschoenen en reinig je handen en het gereedschap na het snoeien.

Voor het snoeien van de plant moet je voordat je gaat snoeien jezelf afvragen of dat wil nodig is om de plant te snoeien. De meeste beginnen pas met snoeien als er kale takken aan de plant zitten, je bent dan eigenlijk al te laat met snoeien, de nerium oleander dient eerder gesnoeid te worden.

Het nadeel is dat als je hem snoeit dat er dat jaar dan geen bloemen aan de plant zullen groeien. De nerium oleander zal wel opnieuw mooi in het blad komen en in het jaar later weer bloemen krijgen. Het is een grote en vervelende ingreep, omdat je natuurlijk wel bloemen wilt, maar het wel noodzakelijk is om de oleander te snoeien om de oleander weer goed in vorm te. Nu word het even lastig om de plant goed te snoeien voor een goed resultaat in het volgende jaar. De nerium oleander is als deze mooi gevormd is  zonder bloemen ook heel mooie plant. Na een goeie snoeibeurt zal de nerium oleander het oog verwennen met een prachtige bloem.

Nerium oleander in Nederland

De nerium oleander groeit in de Middellandse Zee tot in Zuid China. Hij groeit vooral aan het water, ook al is de nerium oleander helemaal geen waterplant. Daar bereikt de nerium oleander wel vier tot vijf meter hoog. Hij bloeit de hele zomer lang door tot ver in het na jaar. In onze streken kun je de oleander niet in volle grond planten.  Het is een kruid plant die je het beste buiten in de tuin of op je balkon plaatsen. Hoe meer zon de plant krijgt hoe meer bloemen er zullen bloeien aan de plant. Het allerbeste is zelfs om de plant naast een vijver  te plaatsen, daar blijven de bladeren mooi donkergroen in plaats van lichtgroen of geel.

In de winter kun je de nerium oleander de struik het beste binnen zetten. Het maakt niet uit of de plek verwarmd word, zolang de plant maar voldoende licht heeft, je kunt de plant daarom het beste bij het raam zetten waar veel licht door komt. Oudere, sterkere planten kunnen enkele vorst verdragen.

Als de temperatuur zachtjes aan het stijgen is tijdens het voorjaar, kun je de plant af en toe besproeien. Dit is dan ook de ideale periode om de nerium oleander te verpotten. De jonge struiken moeten ieder jaar verpot worden, bij de wat oudere planten word aangeraden dit om de drie tot 4 jaar te doen. Het is wel de bedoeling dat je ieder jaar de bovenste grondlaag gaat verversen of de wortel snoei toepassen. In de potgrond kun je het beste, leem of klei houdend grondmengsel toevoegen. Geef tijdens de lente de plant extra voedingsstoffen. Merk je dat de bladeren uitvallen of dat er verkleuring optreedt, dan moet je de plant in een grote pot verplaatsen.

De witte oleander

De Oleanders komen in verschillende kleuren, ze zijn oorspronkelijk rood-roze kleur. Door het kruisen van de oleander zijn er verschillende kleuren ontstaan, zo zijn er ook in 1547 witte oleanders bijgekomen. De enkelbloemige witte oleander is al eerst gevonden op Kreta  Ook deze bloeien van juni tot september. De witte oleander is nog vrij zeldzaam en iets bredere bloemen. De witte oleander kan de hele zomer buiten staan, als de witte oleander in de volle zon staat, zal hij veel meer bloemen krijgen, let wel op de watergift. De bladeren van de witte oleander kunnen groen tot geel worden als de plant in  omgeving waar er een te lage luchtvochtigheid hangt. Daarom wordt het aangeraden om de plant zo dicht mogelijk in de buurt van een vijver en meer te zetten. Als de de herfst aan een einde komt moet de oleander verplaatst worden naar een koudere plek. De temperatuur mag niet minder zijn dan 5 °C. De wat oudere en grote witte oleanders kunnen een korte tijd wel een paar graden vorst verdragen. De jonge oleander kun je het beste ieder jaar worden verpotten. Bij wat oudere witte oleanders die in een kuip staan hoef je alleen de bovenste laag grond te verversen.
Als je een grondmengsel hebt dat voedzaam en klei houdend is heeft dat een positieve werking op de groei en zal de bloeikans vergroten. De witte oleander kan namelijk niet tegen een verzuurde grond. De plant snoeien is niet nodig, alleen als er vertakkingen ontstaan. Mocht je de witte oleander toch snoeien, zorg dan dat je de oleander boven het oogpaar afsnoeit.

Vergelijkbare artikelen

Bacteriën

7 jaar geleden 0

Valeriaan

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.