Mars

De 4e planeet in ons zonnestelsel en nog kleiner dan onze aarde in het heelal wordt mars vaak gezien als een belangrijke planeet.

De bijnaam van mars is de rode planeet terwijl hij oker van kleur is. Je kan mars met het blote oog zien, de naam stamt af van de romeinse god van de oorlog. Als je s’nachts kijkt zie je niks meer dan een rode ster. De oppervlakte van mars is op sommige plekken gelijk aan de plekken op de maan. Onze rotatieperiode komt overeen met de aarde.

Voor de uitvinding van de ruimtevaart werd er vaak gedacht dat er veel leven en vloeibaar materie te vinden was op mars, echter bleek dit niet zo te zijn en tot op heden is er geen leven op mars mogelijk. Er werd in 2003 uitstel verkregen met de ESA-Sonde die vlak naast mars vloog en in de vorm van damp en echter ijs had ontdekt. De eerste bezoek op mars werd in 1965 gedaan door 4 mariniers

5 jaar later in 2008 werd er een bizarre ontdekking gedaan door ruimtestation phoenix. Er werden ijsmonsters toegepast en mars werd nog extra onderzocht. Door de reconnaissance van mars orbiter werd er op zekere twijfel stromend water ontdekt. NASA deed hier meer onderzoek naar het was tenslotte een belangrijk onderwerp in deze tijd. Uiteindelijk werd er in 2015 vrijgegeven dat het onderzoek werd afgerond en dat er daadwerkelijk stromend water te vinden is om mars. Echter is het stromend water er alleen in de warmste maanden van mars. Tot heden is er geen extra nieuws over de stroom van water bij mars.

Banen en rotatie

687 dagen staan gelijk aan 1 jaar op mars best gek eigenlijk want dat is zo’n 2 jaar op aarde. De baan van mars rond de zon en de aarde is geen foutloze cirkel. De afstand van mars naar de zon is 207 tot 249 miljoen kilometer. Een dag op mars is bijna gelijk met een dag op aarde het verschil is echter 40 minuten bij mars is deze dus 24 uur en 40 minuten. Dit is bevestigd door het nieuws van NASA.

Fysieke eigenschappen van mars

In diameters is mars half zo groot als de aarde. De grondoppervlakte is ongeveer gelijk aan de oppervlakte van de aarde. In massa is het verschil ongeveer een tiende.De kleur van mars wordt veroorzaakt door de ijzeroxide die in de vorm van het mineraal hematiet of roest is.

Klimaat op mars

Er zijn veel planeten in het heelal maar mars lijkt toch het meest op de aarde hoewel de seizoenen van mars 2x zolang duren dan de aarde. De oppervlaktetemperatuur van mars kan tussen -140 °C tot t 20 °C zijn in de zomer. Het enorme verschil kan tot gevolg leiden. Een te dunne atmosfeer en de lage warmte capaciteit van de oppervlak van mars.

Inslagkraters op mars

Een groot aantal inslagkraters zijn te vinden op mars rond de 43.000 daarvan hebben een diameter die groter is dan 5km. Dit is groter dan de andere planeten.

Vergelijkbare artikelen

Oleander

8 jaar geleden 0

Zichtbaarheid Mars

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.