Thee

Ontstaan van thee

Thee is tegenwoordig een populaire drank die door mensen over de hele wereld wordt gedronken. Hoe het is ontdekt kwam puur door toeval. Om te kijken hoe de thee is ontstaan gaan we terug in de geschiedenis tot het jaar 2737 voor Christus. De thee komt van origine uit China en dat komt doordat de keizer van het land genaamd Shen Nung op een dag warm water zat te koken. Toen hij rustig zat te wachten totdat het water was gekookt rook hij plotseling een heerlijke geur dat van de ketel vandaar kwam. Vervolgens keek hij in de ketel en blijkbaar waren er op de een of andere manier wilde (thee) bladeren in de ketel beland. Wanneer de keizer het water met deze bladeren proefde smaakte het naar zijn mening heerlijk en sinds toen was de thee ontdekt.

Ontdekt in Nederland

In Nederland rond het jaar 1600 kwam er een bericht binnen over een mysterieuze en wonderlijke drank genaamd chaa die voor de Nederlanders onbekend waren. Dit bericht kregen we van een meneer genaamd Jan Huygen van Linschoten. In Nederland had hij deze thee kunnen brengen en dat deed hij met een Portugees schip. Met dit schip trok hij rond naar een paar landen waaronder China.

V.O.C

Na korte tijd, toen de Nederlanders van de thee gehoord hadden, gingen ze vervolgens met Hollandse schepen op de Oost varen. Veel schepen gingen varen en dat was dan ook nadat de Verenigde Oost Indische compagnie (V.O.C.) werd opgericht in het jaar 1602. Hierdoor ontstond er een grote handel en dat was met de landen die in het oosten waren. Velen brachten de schepen alleen nog niet mee. Pas in het jaar 1667 werden er met grote hoeveelheden thee meegenomen. Deze grote partij kon dan ook redelijk snel en duur worden verkocht. Na een snel verloop werd het een groothandelsproduct.

Thee voor de rijken

Vroeger werd thee alleen door de rijken gedronken. Dit komt doordat een 1 kilo maar liefst rond de 300 euro kostte. Het was toen der tijd dus een dure drank. De rijken bouwden soms theekoepeltjes in hun eigen tuin. Met hun theekoepeltje konden ze dus gezamenlijk een kopje drinken waarvoor deze dus alleen bestemd voor was. Theekoepeltjes die zijn overgebleven kan je vooral vinden langs de rivier ‘de Vecht’ die ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht. De rijken die de thee dronken gebruikten vaak kopjes die uit landen als China en Japan daar dronken zij het uit. Deze kopjes waren gemaakt van dun porselein en daarom waren deze beter geschikt voor thee dan de dikke en grove kopjes die uit Nederland kwamen. Doordat de thee erg licht was, gebeurde het eerder dat de zeilschepen om konden slaan. Daarom laadden ze het onderruim van het schip vol met porseleinen kopjes waardoor het zeilschip diep genoeg in het water lag

Medicijn

Toen de mensen voor het eerst kennis hadden gemaakt met de de drank dachten ze dat het een geneesmiddel was. Meerdere keren zeiden geleerde dokters dat het een medicijn was. Ze zeiden dan ook dat thee je bloed zuivert, thee je slimmer maakt en dat thee je angsten verdrijft. Dit dachten ze tot de negentiende eeuw en tegenwoordig is thee gewoon een lekkere drank.

 

japanse thee

Vergelijkbare artikelen

Avocado salade

7 jaar geleden 0

Mais koken

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.