Archaeopteryx

Archaeopteryx

de archaeopteryx is dinosaurus soort. De meeste dinosaurus soorten zijn bekend van hun grote lichaam en hun vlees etende tanden. Maar de Archaeopteryx is een vogel. Deze vogel is een dunne vogel die erg snel kan vliegen. De Archaeopteryx is een dino die in Duitsland is gevonden. Als je denkt aan dinosaurussen in een vorm van een vogel dat is dit wel een hele bekende. De wetenschappers en de archeologen noemen deze vogel de oervogel omdat deze zo bekend en oud is. Deze vogel lijkt een beetje op de struisvogel van nu. De vogel is warmbloedig en heeft een mooi uiterlijk. Ook is de Archaeopteryx een bijzondere vogel. Er zijn namelijk maar 12 skeletten opgegraven van deze vogel soort. Er waren dus heel weinig vogels. De Archaeopteryx is een soort combinatie tussen een struisvogel en een havik. De bovenkant lijkt veel op een struisvogel met een lange nek en grote snavel. en de onderkant lijkt op een grote havik met puntige klauwen en grote poten om makkelijk hun prooi te vangen.

Gewicht en lengte

De vogel was nogal klein. De vogel kon maximaal maar een halve meter groot worden. Dat is vergelijken met de meeste vogels uit die tijd erg klein. De vogel was klein en daarom woog die niet heel veel. Hooguit een kilo. Het was wel een dunne vogel. doordat de vogel niet zo groot en niet zo zwaar was kon hij makkelijk en heel erg snel gaan vliegen. Dat is natuurlijk super handig als je als vogel snel, behendig en tactkies bent. Wel is uitgezocht dat de vogel geen borstkam had. Dat betekent dat de vogel moeite had met hoog in de lucht komen.
Periode en tijdvak
De vogel leefde ongeveer 150 miljoen jaar geleden. Dat is ontzettend lang geleden. Vergeleken met andere dino’s was deze heel snel al uitgestorven. De vogel werd voor het eerst gevonden in het jaar 1861. Er werden in de loop der jaren meerdere fossielen gevonden. Maar in 1875 werd er een belangrijke fossiel gevonden. Er werden meerdere veren gevonden van de Archaeopteryx. Er zijn in totaal maar 12 skeletten gevonden van deze vogel. Het vreemdste hiervan is dat bijna elk skelet identiek zijn maar ook weer heel verschillend.

Dieet

De vogel eet heel veel verschillende dingen. De vogel at zaadjes, planten en kleinere dieren dan hij zelf. De vogel is een jager. Het kan snel vliegen en heeft scherpe klauwen. Daardoor kan deze vogel makkelijk zijn prooi vangen.
Natuurlijke vijanden

De Archaeopteryx heeft best veel natuurlijke vijanden. De vogel heeft verschillende dino’s die hem bedreigen. Zo zijn bijvoorbeeld alle vlees etende dino’s gek op vogels. In Nederland eten wij veel kip. In die tijd was dat net zo bij deze vogel. Doordat het een kleine vogel was kon hij niet goed opboksen tegen andere dino’s. Wel kon hij goed gebruik maken van zijn snelheid en het gemak dat hij snel kan wegvliegen. Maar ook in de lucht zijn er meerdere vijanden van de Archaeopteryx. Er zijn bijvoorbeeld grotere vogels zoals de argentavis.

Vergelijkbare artikelen

Triceratops

6 jaar geleden 0

Houtlook vloeren

7 jaar geleden 0

Leger

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.