Basilosaurus

Basilosaurus

de basilosaurus is een aparte dino soort. Als de mensen denken aan dinosauriërs dan denken ze meteen al aan grote vleesetende beesten die andere dieren in stukken schuurt. Maar niets is minder waar. Er zijn heel veel verschillende soorten. Je had vogels, grote planten eters, vleesetende dino’s, maar ook vissen. In de tijd van de dinosaurussen waren er veel soorten vissen. Zo hebben we ook de basilosaurus gehad. De basilosaurus kun je vergelijken met een haai. Later uit onderzoeken is gebleken dat deze dino geen vis is maar een zoogdier blijkt te zijn. Het was een gevaarlijke zoogdier die andere beesten op ging eten. De basilosaurus was een nog vrij jong zoogdier. De meeste dino’s leefde al vanaf 200 miljoen jaar geleden niet maar dit zoogdier leefde nog tot ongeveer 40 miljoen jaar geleden. In Amerika zijn er verschillende botten en fossielen gevonden van deze dino. De basilosaurus was een heel lang zoogdier met een grote kop en een hele lange staart. Het zoogdier kon wel ongeveer 16 meter lang worden. Deze dino behoorde tot de langste zoogdieren die op de bodem leeft van die tijd. Het zoogdier had ook in plaats van vinnen een soort kleine pootjes. Zo kon hij zicht makkelijk voortbewegen over de bodem van de zee.
Voeding
Voornamelijk eet de basilosaurus veel andere waterdieren. Het zoogdier kan niet het land op dus moet hij er maar mee doen met wat er onder het water leeft. Door de grote kaken en scherpe tanden is bewezen dat deze dino soort eerst de prooi kauwt en dan pas doorslikt. Ze hebben hele sterke kaken. Wetenschappers vonden dit interessant en hebben zich daarom in verdiept in hoe deze zoogdier de prooien vangt. Uit onderzoeken blijkt dat de kaak zo sterk is, dat ze hun prooi wel kunnen dood bijten met een kracht van ongeveer 4.000 pond.

Natuurlijke vijanden van de basilosaurus

De basilosaurus is een gevaarlijke dino. Onder water is deze dino fataal voor veel andere vissen. Bijna elke vis en levend wezen onder het water wordt bedreigd door de basilosaurus. De basilosaurus is familie van de walvis. Er bestaat geen grotere vis of zoogdier onderwater dan deze. Dus niemand valt deze aan. Dit is een reden waarom deze dino ontzettend krachtig. Wel heeft deze dino meerdere dino’s die op hem lijken. Deze zijn wel op het land en hebben we meerdere vijanden zoals vleesetende dino’s.

De naam van deze dino soort

De basilosaurus is een mooie naam. Maar waar komt deze naam precies vandaan? basilosaurus bestaat uit twee verschillende woorden. Je hebt basilo en je hebt saurus. Basilo heeft een Griekse betekenis en dat betekent koning. Dat is natuurlijk een prachtige benaming voor een dino. Saurus is een ander woord voor reptiel. Dus eigenlijk heet deze dino dus koning reptiel. Maar deze dino is helemaal geen reptiel maar een zoogdier. De mensen vroeger dachten dat deze dino een reptiel was in het water. Maar uit onderzoeken is gebleken dat het gaat om een soort walvis die andere vissen en vlees op eet.

Vergelijkbare artikelen

Sfeerhaard

6 jaar geleden 0

Carbonemys

6 jaar geleden 0

Gokken

2 jaar geleden

Only registered users can comment.