Malaga

Inleiding

Malaga is bijna de grootste stad van Andalusië. Het is de op vijf na grootste stad van spanje.in 2007 had de stad 561.250 inwoners en de in stadsomgeving wonen 1.074.057 inwoners. De stad grenst aan de Middellandse zee. Malaga word omgeven door de ‘heuvels van Axarquía’. Het word doorkruist door twee rivieren die uitmonden in de Middellandse Zee de  Guadalmedina en Guadalhorce. De stad heeft geen last van extreme hitte maar heeft wel een mediterraan klimaat. In de winter is het altijd rond de 20 graden de inwoners van malaga worden ook wel ‘Malagueños of soms ‘Boquerones’. Sinds 2003 is Francisco de la Torre Prados de burgemeester van Malaga.

Ontstaan van Málaga

Ooit stond er een nederzetting van de Turdulen op de plek waar de stad nu ligt. Dat was een pre-romeins volk dat het Iberisch schiereiland bewoonde. Er zijn 2 theorieën over hoe de stad is gesticht. Een daar van is dat rond 1000 V.Chr. Malaga gesticht werd als 1 van de koloniën van de Feniciers. In de monding van de Guadalhorce werd in 1999 een nederzetting gevonden. De nederzetting betreft de waarschijnlijk de meest uitgebreide en oudste Fenicische factorij in Spanje. Dat komt doordat ze een gunstige ligging hebben aan de Middellandse Zee en omdat er een mogelijkheid is tot aanleg van een haven dichtbij de berg van Gibralfaro. De andere theorie is dat Grieken afkomstig uit Phocea de stad hebben gesticht en het Mainake noemde. Deze theorie word minder vaak geloofd doordat ze enkel een klein aantal schriftelijke documenten erover hebben gevonden. Verder zijn er nooit archeologische resten van civilisatie gevonden die bewijs geven van de Griekse stichters. In de plekken Antequera, Neria, Comares en Rincón de la victoria zijn wel sporen gevonden van beschaving van wellicht Tartessus.

Klimaat

In augustus is 30,3 graden de gemiddelde minimumtemperatuur. In januari is dat 7,5 graden de minimumtemperatuur. Daarom heeft Malaga een mediterraan en subtropisch klimaat. In de stad heeft het al 100 jaar niet gevroren, het klimaat van de stad staat dan ook bekend om de mildheid. Door de zeebries van Levante is de zomer in Spanje over het algemeen niet overdreven heet voor de Spanjaarden. De maximumtempratuur is ongeveer tussen de 30 graden. Behalve als de  bries van Terral door de stad waait. Als dat zo is 9ongeveer 15 dagen per jaar) is de tempratuur boven de 40 graden.  In die perioden is de gevoelstempratuur nog veel hoger.

Economie

De havens in Malaga zijn de belangrijkste bron van inkomsten. Ook is het een zeer toeristische bestemming. Vooral de plaatsen dichtbij de Costa del sol zoals Torremolinos en Marbella zijn erg toeristisch. Ook is haven voor cruiseschepen die de middellandse zee bevaren erg belangrijk. Voor hen is het een belangrijke stop en startplaats. Ze willen nu de haven transformeren tot de belangrijkste haven van Zuid-Europa. Bedrijven zoals Fujitsu Siemens, San Miquel, Vitelcom en de Spaanse bank Unicaja bevinden zich in de stad.

Openbaar vervoer

In malaga bestaat het openbaar vervoer uit 34 stadsbuslijnen en 4 nachtbuslijnen. De stad beschikt sinds zomer 2014 over een eigen metronetwerk. Vanuit alle hoeken van Spanje is Malaga bereikbaar met de trein. Directe verbindingen lopen vanuit alle Zuid-Spaanse steden.

Sport

Malaga CF is de belangrijkste voetbalclub in Malaga. Estadio La Rosaleda is de thuisbasis van de voetbalclub. Er is voor 33.000 mensen ruimte om de wedstrijden bij te wonen in het stadion. In 1982 werden de wedstrijden van het WK voetbal daar gespeeld.

 

 

 

Vergelijkbare artikelen

Istanbul

4 jaar geleden 0

Lissabon

3 jaar geleden

Only registered users can comment.