Produceren van Beats

In deze tekst ga ik inhoudelijk in op mijn hobby: het produceren van beats. Hierbij bespreek ik mijn eerste ervaring, hoe ik ben begonnen, mijn progressie en de mogelijkheden.

Mijn eerste ervaring:

Een goede vriend van mij (die ik voor het gemak Mo ga noemen) die produceert nu al ruim 5 jaar, in die 5 jaar heeft meerdere producties gedaan met diversen rappers en andere producers. Ik was een keer bij Mo thuis toen hij voorstelde om te gaan coocken*, ik ben in gegaan op het voorstel en toen zijn we gaan coocken. Hij legde mij uit welk programma hij gebruikte, wat je er mee kon en hoe je beats moest maken. Na 2 uur van coocken hadden wij een beat afgemaakt. Ik was erg onder de indruk van zijn expertise dus vroeg ik hem over waar hij het programma gedownload had. Hij vertelde mij over waar hij het programma had gedownload en hoe ik het programma moest installeren.

Hoe ik ben begonnen:

Ik ben in december 2017 echt begonnen met het produceren. Ik begon met een hele kleine laptop met maar 70GB waar ik programma met moeite op heb gedownload. Op die laptop maakte ik nog hele amateuristische beats. Ik heb in februari een oude laptop gekregen van mijn oom waar meer geheugen op zat. Ik was niet tevreden met die laptop, ik vond dat je voor het produceren van beats een fatsoenlijke laptop nodig hebt. Een maand later heb ik mijn huidige laptop gekocht. Daarbij kocht ik een Beats By Dre koptelefoon en 2 speakers.

Mijn progressie:

Zoals ik eerder al aangaf begon ik zoals elke beginner met hele amateuristische beats, ik wist nog niet helemaal hoe het programma werkte en hoe je kwalitatief goede beats moest maken. Zo kon ik nog geen melodieën maken etc. Door vaker te gaan coocken met Mo heb ik steeds meer van zijn expertise opgepikt. Zo heeft hij mij geleerd hoe ik pakkende melodieën kon maken en hoe ik moest mixen. Nu zitten mijn beats beter in elkaar, gebruik ik meerdere geluiden en patronen en zijn mij beats beter afgemixt. Ook heeft hij mij de verschillende genres uitgelegd: hoe de beats in die genres in elkaar zitten, de grote artiesten binnen de genres. Door zijn uitleg en zelf het een en ander op te zoeken weet ik nu hoe beats kan maken voor verschillende genres.

https://soundcloud.com/user-208719279/foggy  (dit is een beat die ik vorig maand heb geüpload)

De mogelijkheden:

De mogelijkheden met het produceren zijn enorm zo kun je als je echt getalenteerd door breken als echte producer en werken voor grote artiesten/platenmaatschappijen, denk aan: Sevn Alias, Josylvio en Top Notch. Doordat je beats maakt en in jouw werk niet verbaal is zoals dat van bijvoorbeeld een rapper, is de overstap naar een internationale carrière makkelijker omdat er geen taalbarrière tussen zit. Zo heeft mijn vriend Mo al samenwerkingen gehad met internationale rappers en producers. Al is het produceren van beats mijn grote hobby wil ik er door geloofsovertuiging geen carrière uit halen aangezien er binnen deze industrie geld verdiend wordt dat door mijn geloof wordt afgeraden.

 

*Coocken: een term die gebruikt wordt door producers i.p.v. beats maken

Vergelijkbare artikelen

Mercedes

6 jaar geleden 0

Slot machines

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.