Klassieke meringue recept

Het klassieke meringue recept is eenvoudig te maken en bestaat voornamelijk uit suiker en eiwitten. Het is een goede basis voor vele desserts en als je klassieke meringue onder de knie hebt, dan kan je eenvoudig vele variaties maken. Zo kan je bijvoorbeeld meringue maken met een vulling of met een kleurstof erdoor. Een lekkere vulling kan fruit zoals ananas of aardbeien zijn, maar ook een vulling van ijs is erg lekker.

Ingrediënten

  • twee eieren op kamertemperatuur
  • Eén ons fijne kristalsuiker

Bereidingswijze

  • Als eerste stap kan je alvast de over voorverwarmen op 90 graden Celsius en een bakplaat bedekken met bakpapier. Op deze manier kunnen de meringues gelijk de oven in als je klaar bent.
  • Voordat je begint met het maken van meringue is het belangrijk om alle keukenbenodigdheden te ontvetten. Zo moet je bijvoorbeeld denken aan de kom waar je alles in mixt en aan de staven van de mixer. Je kan het best een grote kom gebruiken, want de meringue zet veel uit tijdens het bereiden.
  • Als alles goed is ontvet, kan je beginnen met scheiden van het eiwit van de twee eieren. Het is belangrijk dat de eieren op kamertemperatuur zijn, want anders mislukt de meringue. Als je het eiwit hebt gescheiden van de twee dooiers, dan gooi je dit in de ontvette kom. De dooiers kan je weggooien of lekker opbakken!
  • Je begint nu met het opkloppen van de eiwitten. Hier kan je het beste een staafmixer voor gebruiken. Begin met kloppen op middelhoge snelheid voor ongeveer een minuut. Let nu goed op de kleur van het mengsel. Zodra dit wit en groter wordt, verhoog je de snelheid. Zodra het eiwit helemaal wit van kleur is en als pieken aan de staafmixer blijven plakken, is het tijd voor de volgende stap.
  • Je voegt nu met een eetlepel de kristalsuiker voorzichtig toe. Doe dit niet te snel, anders kan de meringue mislukken. Gebruik nog steeds de staafmixer en voeg de suiker lepel voor lepel toe. Het duurt ongeveer 30 seconden voordat de suiker volledig is opgelost en je een nieuwe lepel suiker kan toevoegen. Als je alle suiker hebt toegevoegd mix het geheel nog even op de hoogste snelheid.
  • Nu is het tijd om de meringue goed te bestuderen. Het mengsel moet glanzend zijn en glad aanvoelen. Tijdens het mixen zet het mengsel zich uit en is nu ongeveer acht keer zo groot geworden. Er mogen in het mengsel geen korreltjes meer zitten. Als de meringue aan de gardes van de staafmixer blijft hangen ben je klaar met het mixen.
  • Als de meringue helemaal goed is doe je deze in een spuitzak om mooie vormpjes mee te maken op het bakpapier. Met de hoeveelheid die je nu hebt gemaakt kan je ongeveer 12 meringues maken.
  • Je laat de meringues in 90 minuten afbakken in de oven, totdat ze helemaal droog zijn. Het is belangrijk om ze compleet te laten afkoelen voordat je ze van de bakplaat afhaalt. Doe je dit niet, dan kunnen ze alsnog mislukken.

Vergelijkbare artikelen

Rode bietensoep met gember

6 maanden geleden

Boontjes

6 jaar geleden 0

Koolsalade recepten

8 maanden geleden