Hibiscus

De doorsnee hibiscus, ook wel bekend als Hibiscus syriacus, is deel van de Chinese roos familie die ook als kamerplant wordt gehouden. Deze plant komt oorspronkelijk uit Azië en is de enige soort uit de familie die winterhard genoeg is om in Nederland geplant te kunnen worden.

De hibiscus is een bladverliezende soort en kan verassend hoog worden; tot wel 2 tot 3 meter! Er zijn ook cultivar variaties die kleiner blijven mocht dit te groot zijn voor uw tuin.

Tijdens de warme zomers verschijnen de prachtige rode, roze, paarse, blauwe of witte bloemen vanaf ongeveer half augustus tot oktober. Een cultivar variant van de hibiscus kan soms zelfs verschijnen met dubbele bloemen, maar deze zijn vaak minder vorstvast.

Hibiscus verzorging

De hibiscus is een gevoelige bloem. Het staat graag beschut van de elementen, maar wilt ook graag een goede hoeveelheid ochtendzon wilt opvangen. Hierdoor kan de hibiscus volop van de voorjaarszon profiteren. Des te meer ochtendzon het opvangt, des te beter zal de knopontwikkeling zijn later in het jaar.

Tijdens regenbuien in de zomer kan het voorkomen dat de bloemknoppen eraf vallen voordat ze open gaan. De hibiscus wilt ook niet te veel middagzon opvangen, want hierdoor kan het voorkomen dat de knoppen in de zomer slap gaan hangen, vergelen, of zelfs meteen verdorren.

Als de bloem slap hangt, dan is het een goed idee om op de hete dagen te sproeien met een klein beetje water. Daarnaast kunt u de plant ook afdekken met een parasol om schade te voorkomen.

Hibiscus snoeien

Het snoeien van de hibiscus is niet bijzonder belangrijk in het verzorgingsproces. Desalniettemin is het wel aangeraden voor de varianten die niet gecultiveerd zijn om in een vaasvorm te groeien!

In het eerste voorjaar na beplanting raden wij aan om de takken tot de helft toe terug te snoeien. Hierdoor zal de hibiscus niet als een bosje gaan vertakken. Wij raden aan om een vaasvormig snijpatroon aan te houden; hierdoor krijg je het meeste te zien van je plant.

Mocht de hibiscus al te breed zijn geworden of op een andere manier uit de ideale vorm zijn geraakt, dan raden wij aan om te snoeien. Onze voorkeur voor snoeitijd is ergens in maart. Dit komt omdat de hibiscus alleen bloeit op eenjarig hout. Hierdoor zal de plant genoeg tijd hebben om zijn vertakkingen te laten groeien.

Wilt u de plant stevig verjongen, dan raden wij aan om de hoofdtakken op ongeveer 50 cm vanaf de grond compleet af te zagen. Dit is drastisch, dus wij raden dit alleen aan als u het écht wilt.

Vergelijkbare artikelen

Slotenmakers

4 jaar geleden 0

Whirlpoolbuiten

4 jaar geleden 0