Zoete aardappel

Wat is een zoete aardappel?

De zoete aardappel is een zetmeelrijke, zoet smakende wortelgroente. Ze hebben aan de buitenkant een dunne, bruine schil met gekleurd vlees aan de binnenkant – meestal oranje van kleur, maar andere variëteiten zijn wit, paars of geel. Je kunt hele zoete aardappelen eten of pellen en de bladeren van de plant zijn ook eetbaar.
Ze kunnen beide ‘aardappelen’ worden genoemd, maar zoete en witte aardappelen zijn eigenlijk niet gerelateerd. Botanisch behoort de zoete aardappel tot de familie van de winde of de ochtendglorie, terwijl de witte aardappel in de nachtschadefamilie zit.
Voedingswaarde van zoete aardappel
Zoete aardappelen zijn een rijke bron van vezels en bevatten een goede reeks vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, calcium, selenium en ze zijn een goede bron van de meeste van onze B-vitamines en vitamine C. Een van de belangrijkste voedingsvoordelen van zoete aardappel is dat ze hoog zijn in een antioxidant bekend als beta-caroteen, die wordt omgezet in vitamine A eenmaal geconsumeerd.
80 g zoete aardappel, of ongeveer één middelgrote aardappel, telt mee voor een van uw vijf-per-dag, in tegenstelling tot witte aardappel, die dat niet doet.
Kunnen zoete aardappelen helpen het risico op kanker te verminderen?
Hoewel er geen enkele ‘superfoods’ zijn die kunnen voorkomen dat kanker en bepaalde risicofactoren voor kanker geen verband houden met het dieet, zijn er aanwijzingen dat het eten van een gezond dieet het risico op kanker kan verminderen. Groenten en fruit bevatten veel antioxidanten, stoffen die het lichaam helpen beschermen tegen schade door ‘vrije radicalen’. Studies hebben gesuggereerd dat de antioxidanten in de schil van zoete aardappelen in het bijzonder, en in het bijzonder paarse zoete aardappel, kunnen helpen dit oxidatieproces te verminderen, waardoor het risico op kanker wordt verminderd.
Een onderzoek in Azië heeft ook aangetoond dat diëten met veel vitamine A-groenten, waaronder zoete aardappelbladeren, mogelijk een potentiële bescherming tegen longkanker bieden.
Zijn zoete aardappelen goed voor de spijsvertering?
Zoete aardappelen bevatten veel vezels, waarvan is aangetoond dat ze een gezond spijsverteringsstelsel bevorderen. Onderzoek tot nu toe is alleen op dieren uitgevoerd, maar het lijkt erop dat het hoge fytosterolgehalte van zoete aardappelen een beschermend effect heeft op het spijsverteringsstelsel en mogelijk belangrijk is bij het voorkomen en behandelen van zweren in de twaalfvingerige darm en de maag, inclusief die veroorzaakt door NSAIDS (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals ibuprofen).
Zijn zoete aardappelen goed om diabetes type 2 te helpen beheersen?
Dit is een gebied dat meer onderzoek nodig heeft, maar sommige studies hebben aangetoond dat een matige consumptie van zoete aardappel en zoete aardappelblaadjes de regulering van de bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2 zou kunnen helpen verbeteren.
Zijn zoete aardappelen veilig voor iedereen om te eten?
Over het algemeen zijn zoete aardappelen een uitstekende aanvulling op een uitgebalanceerd dieet. Ze bevatten echter wel iets dat bekend staat als oxalaten en dat calcium en andere mineralen bindt. Te veel oxalaten in het dieet kunnen nierstenen veroorzaken en moeten daarom met mate worden gegeten als u bestaande nierstenen heeft of een hoog risico hebt om ze te ontwikkelen.

Vergelijkbare artikelen

Pompoen soorten

6 jaar geleden 0

Aardappel tortilla

6 maanden geleden

Only registered users can comment.