Schijf van Vijf

Gezond eten is erg belangrijk voor mensen als dieren. Wie kent het niet de schijf van vijf de welbekende eetpatronen voor elk deel. De schijf is ontstaan in 1953 en bedacht door het voorlichtingsbureau (voor het voeden van gezond Nederland). De schijf van vijf is overigens begonnen in België en wordt tot op het heden veel gebruikt in Nederland zowel bij wat ouderen mensen als bij jonge studenten. Vanaf jongs af aan wordt het bij kinderen tijdens de lunch steeds vaker opgehangen in klassen en school gebouwen. De rede waarom de schijf is bedacht is omdat er tegen die tijd vlak na de oorlog steeds minder gezond werd gegeten. Hiermee gaat het nu een stuk beter!

De oorsprong

De schijf van vijf werd dus gebracht in 1953 door een voorlichtingsbureau van België en Nederland. De schijf van vijf was erg belangrijk voor bepaalde voedingssupplementen en voor speciale groepen voedingsmiddelen:
1. Het melk en gezonde melkproducten
2. Groenten of fruit. (Aardappelen is ook een optie)..
3. Vlees of vis. Kaas met eieren en eventueel peulvruchten.
4. De vetten.
5. Graan en gezonde graanproducten.

Gemoderniseerd

De schijf van 1953 kon natuurlijk niet onopgemerkt blijven door wetenschappers en door verschillende organisaties. Mensen wilden het beste eruit halen en er meer onderzoek naar doen. Elk jaar komen er wel weer nieuwe versies en verschillende vagen ideeën voorbij. Echter is het heel mooi dat mensen ideeën brengen maar is het niet zeker of het altijd goed is. Gelukkig is er in 1974 een wet gekomen dat alleen gespecialiseerde bedrijven en organisaties een keurmerk kunnen krijgen. Aan dit keurmerk kan je zien dat het gekeurd is en dat het bekend is dat je dit product kan nemen en het in de juiste categorie bevindt. Men heeft ook gekeken naar de populariteit en naar de sterkte van bepaalde kanten. De nationaliteitsbekendheid werd veel minder bij vetten en graanproducten. In de moderne schijf van vijf hebben ze het iets aangepast. (deze schijf van vijf wordt nog tot op het heden gebruikt).
1. Groente/ en of fruit.
2. Pasta, brood, aardappelen en peulvruchten.
3. Vlees, zuivelwaren, ei/vis en vleesvervangers.
4. Olie en vetten.
5. Vocht/water.
Mochten mensen de schijf van vijf willen volgen zitten er nog bepaalde regels/tips aan vast:
1. Eet veel gevarieerd
2. Eet met maten en beweeg extra.
3. Gebruik vetten met maten.
4. Neem veel groente en fruit in de avond.
5. Ga juist en veilig met het voedsel om.
Logo
De schijf van vijf heeft het welbekende rondje met alle voedingsproducten. Echter werd er in het verleden wat om geruzied. Mensen hadden elkaars ideeën af en keurmerken werden nagemaakt. Na veel argumenten werd er uiteindelijk een compromis gesloten en konden alle partijen doen wat ze wouden zolang het maar goede informatie bevat.

Conclusie

Let dus op je eten, is misschien wel een van de belangrijkste slogans die in deze tekst staan en die je kan meenemen. Volg de schijf van vijf en volg je stappen welke producten je lekker vind. Ook is het belangrijk om nieuwe dingen te proberen en gewoon eens wat te combineren. Tevens is het natuurlijk belangrijk om gezond te leven en gelukkig kan dat in veel landen op verschillende manieren. Aldus de schijf van vijf.

Vergelijkbare artikelen

Soto-Ayam

2 jaar geleden

Pepernoten bakken

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.