Kitesurfen

Wat is Kitesurfen?

Kitesurfen is dat vliegeren, surfen of wat anders? Wat is kitesurfen? Is het een sport die het ballet van vliegeren combineert met de poëzie van surfen? Soort van. Maar in veel opzichten is kitesurfen zoveel meer dan dat. Er is een diepte tot kitesurfen waar je misschien aan voorbij bent gegaan als je er alleen maar kennis van hebt rond die bizarre foto’s van Sir Richard Branson waarbij kitesurft op een eiland met naakte supermodellen.

Laten we verder gaan met dit, laten we dit hele kitesurfenonderwerp een beetje onderbreken. Het eerste dat je moet weten over kitesurfen is dat het eigenlijk een specifieke stijl van kiteboarden is. Wacht, ik kan het uitleggen. Kiteboarden is een oppervlaktewatersport die elementen van snowboarden, wakeboarden, windsurfen, paragliden, skateboarden en gymnastiek bij elkaar brengt. Het gebruikte kiteboard is vergelijkbaar in grootte met een wakeboard, en de kiteboarder is eraan vastgebonden met bindingen. Als een soort van superhero die de wind manipuleert, gebruikt een kiteboarder de energie van de wind door zijn vlieger in bepaalde richtingen te bewegen.

Kitesurfen verschilt echter enigszins van kiteboarden doordat het een standaard surfplank gebruikt die vaker wel dan niet geen bindingen bevat. Stilistisch richten kitesurfers zich meer op het rijden van golven dan op het slaan van de grote lucht en nog grotere trucs die voorkomen in de wereld van freestyle kiteboarden. Kitesurfen vereist een locatie met golfonderbrekingen, terwijl kiteboarden overal met water kan plaatsvinden en alles kan zijn wat je maar wilt. Dat gezegd hebbende, niemand zal je neerschieten als je ‘kitesurfen’ bedoelt als je ‘kiteboarden’ bedoelt of omgekeerd. Mensen die dit soort dingen doen, zijn vaker wel dan niet een behoorlijk gekoeld stel.

Hoe en wie heeft het kitesurfen uitgevonden?

Afhankelijk van hoe ver je teruggaat, is de sport van kitesurfen terug te voeren tot een verscheidenheid van uitvinders in de 20e eeuw. In 1903 bijvoorbeeld, werkte een man genaamd Samuel Cody aan een “man-lifting kite” en slaagde erin om het Engelse kanaal over te steken in een lichtgewicht canvasboot aangedreven door een windklimmende vlieger. 75 dagen lang, met maar liefst 75 jaar vooruit, overtrof Ian Day’s wind-gebruikende vlieger-catamaran snelheden van 40 km per uur in 1978.

Het is echter aantoonbaar een jaar eerder, in 1977 toen de sport van kitesurfen zoals we die vandaag kennen, werd geboren. De spectaculair man genoemde Gijsbertus Adrianus Panhuise, uit Nederland, verzekerde een patent voor een watersport die een surfplank gebruikte die kon worden gemanoeuvreerd door een windvangend parachute-apparaat dat was vastgemaakt aan een riem van het trapeze-type. Het patent zelf leverde eigenlijk geen commercieel belang op, maar het bestaan ervan betekent dat Gijsbertus Adrianus Panhuise moet worden beschouwd als de officiële vader van kitesurfen.

Aan het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig ontwikkelden twee broers uit Frankrijk, vliegers die specifiek voor kitesurfen waren bedoeld. Bruno Legaignoux en Dominique Legaignoux maakten een opmerkelijke doorbraak in 1984 toen ze een patent op een opblaasbaar vliegerontwerp behaalden dat zijn sindsdien werd gebruikt als basis voor bedrijven om hun eigen producten te ontwikkelen.

Vergelijkbare artikelen

Pokeren

6 jaar geleden 0

Johan Cruijff

8 jaar geleden 0

Only registered users can comment.