Honkbal

Honkbal is een teamsport die wereldwijd gespeeld wordt. Honkbal is vooral erg populair in de Verenigde Staten, Mexico, Canada en Azië. In Europa is honkbal minder populair. In Nederland spellen er zo’n 30.000 mensen honkbal en in de Verenigde Staten loopt dit op tot een miljoen mensen.

Honkbal

Honkbal is een teamsport die wereldwijd gespeeld wordt. Honkbal is vooral erg populair in de Verenigde Staten, Mexico, Canada en Azië. In Europa is honkbal minder populair. In Nederland spelen er zo’n 30.000 mensen honkbal en in de Verenigde Staten loopt dit op tot een miljoen mensen. Het reguliere speelseizoen wordt in de Verenigde Staten afgesloten rond het einde van de maand september. In oktober worden de playoffs op het hoogste niveau gespeeld. De playoffs worden afgesloten door de World Series, welke het kampioenschap is van de Major League Baseball. Een honkbal team beslaat uit negen spelers en een wedstrijd wordt gespeeld door twee teams die wisselen van veld en slag positie. Een honkbal wedstrijd bestaat uit negen innings en heeft dus geen bepaalde tijdsduur.

Benodigdheden

De basis benodigdheden van het honkbalspel zijn een knuppel, handschoen en een bal. Er is een grote variatie aan knuppels en handschoenen die verkrijgbaar zijn in diverse maten en gewichten. Voor het speelveld zijn er ook een aantal benodigdheden. De thuisplaat en de honken zijn belangrijk bij een officieel honkbal veld. De honken zijn altijd wit en gemaakt van hard rubber.

Honkbalknuppels

Honkbalknuppels worden gemaakt van hout of aluminium. In het verleden werd er alleen maar gebruik gemaakt van houten knuppels. De knuppels die gemaakt zijn van aluminium zijn vaak goedkoper om te maken en vaak ook makkelijker te gebruiken om ver mee te slaan. Het nadeel van houten knuppels is dat ze gemakkelijk breken bij onjuist gebruik. In de Major League Baseball in de Verenigde Staten is het verboden om aluminium knuppels te gebruiken en is het alleen toegestaan om knuppels van hout te gebruiken. Ook worden er tegenwoordig bij internationale wedstrijden alleen nog maar houten knuppels gebruikt. Volgens traditie is de regel dat een honkbalknuppel moet worden gemaakt van een enkel stuk hout. In de competities in Nederland wordt er afgeweken van deze traditie en is het toegestaan om bepaalde aanpassingen te doen welke in het voordeel zijn van de kwaliteit en duurzaamheid van de knuppel. De aanpassingen die gedaan worden zijn met name het coaten van de knuppel. De knuppels van aluminium zijn meestal voorzien van een grip gemaakt van leer.

Honkbalhandschoenen

Honkbalhandschoenen werden van ouds gemaakt van leer met aan de binnenkant een vulling van wol. Bij de meeste handschoenen is de wollen vulling vervangen door een kunststof vulling. De handschoenen die over het algemeen wat duurder zijn en ook een betere kwaliteit hebben zijn bijna altijd gemaakt van leer. Goedkopere handschoenen zijn vaak gemaakt van andere materialen. Er zijn verschillende varianten honkbalhandschoenen. In het binnenveld gebruiken spelers vaak kleine handschoenen en in het buitenveld gebruiken ze vaak grotere handschoenen. In het binnenveld is er een speler die een ander model handschoen mag gebruiken namelijk de eerste honkman die weleens een iets grotere handschoen aan heeft, deze handschoen heeft geen vingers en bestaat uit 1 stuk. Met deze handschoen kan de eerste honkman beter vangen, maar duurt het wel langer om een tweede actie uit te voeren omdat de bal dieper in de handschoen gaat. Ook de catcher gebruikt een ander soort handschoen dan de rest van de veldspelers. Een catcher handschoen is relatief stevig en is gemaakt om harde worpen te kunnen vangen. De handschoen heeft een dikke bescherming om de hand van de catcher te beschermen en is een relatief grote handschoen. Bij honkbal wordt er gevangen met je slechte hand zodat je met je goede hand kan werpen. Wanneer je rechts bent vang je dus met je linkerhand.

Honkbal

Aan de buitenkant is een honkbal gemaakt van leer of wanneer de honkbal niet officieel is van plastic. De kern van de bal is van kurk of rubber en hieromheen zit katoen of wol gewikkeld. Een honkbal van hoge kwaliteit is meestal gemaakt van paardenleer omdat dit materiaal niet mee rekt. Een honkbal weegt tussen de 141.7 gram en 148.8 gram en heeft een omtrek tussen de 22.9 cm en 23.5 cm.

Bescherming

Alle mannelijke honkbal spelers dienen ter bescherming van hun geslachtsdelen een toque te dragen. Voor de speler die de slagbeurt heeft is het verplicht om een helm te dragen die op ze minst een oor beschermt. Scheenbeschermers en elleboogbeschermers zijn niet verplicht bij honkbal maar worden soms wel gedragen door de slagman. De catcher maakt het meest gebruik van bescherming omdat hij de gevaarlijkste positie van het hele spel heeft. De catcher maakt gebruik van beenbeschermers die de knieën beschermen. Ook gebruikt de catcher vaak “knee-savers” die zich onder de knieholtes bevinden en voorkomen dat de knieën van de catcher slijten. Heel belangrijk is de body-protector die bijna het hele bovenlichaam bedekt, alleen de gooischouder en de armer zijn niet bedekt door deze bescherming. De catcher draagt ook altijd een speciale helm die hij vaak afdoet wanneer hij naar voren komt tijdens een actie. De scheidsrechter draagt de zelfde bescherming als de catcher maar heeft daarbij wel zijn armen en schouders bedekt.

Spelregels

Een honkbal wedstrijd is niet tijdgebonden maar bestaat uit 9 innings die elk uit twee helften bestaat. Beide teams krijgen per inning een slagbeurt en een veldronde. De slagbeurt van het team wat aan slag is eindigt wanneer door de tegenpartij 3 uit wordt gemaakt. De bal wordt gegooid door de pitcher vanaf de werpplaat en moet over de plaat welke ook het thuishonk in gaan, tussen knie en schouder hoogte. Wanneer de worp niet voldoet en dus afgekeurd wordt door de scheidsrechter dan telt de worp als een wijd, dit is alleen als de slagman niet probeert te slaan. Als de worp wel goed is en de slagman mist of slaat niet dan telt de worp als een slag. Bij de 3de slag krijgt de slagman een ‘uit’ en bij de 4de wijd krijgt de slagman een vrije loop naar het eerste honk. De pitcher mag de speler niet raken met de bal want anders krijgt de slagman ook een vrijloop naar het eerste honk. Wanneer er een vrije loop wordt gegeven en er staat al een speler op het eerste honk dan mag deze speler ook vrij doorlopen naar het volgende honk.

Wanneer wordt een uit gegeven

• Wanneer de bal geslagen wordt en hij vervolgens direct wordt gevangen door een speler van de veldpartij.
• Als de slagman drie slagen mist. Het is dan zo dat de pitcher de bal werpt en de slagman een slag waagt maar mist, wanneer dit drie keer gebeurt wordt er een uit gegeven aan de slagman.
• Wanneer een speler van het team dat aan slag is uitgetikt wordt terwijl hij niet op een honk staat.
• Wanneer een speler uitgebrand wordt. Dit kan alleen wanneer er sprake is van een gedwongen loop.

Gedwongen loop

Wanneer de slagman naar het eerste honk rent is er altijd sprake van een gedwongen loop. Een gedwongen loop is wanneer de speler als ware gedwongen is om door te lopen, dit kan zijn wanneer er een andere speler staat op het vorige honk of natuurlijk altijd bij het eerste honk. Wanneer er sprake is van een gedwongen loop kan de loper uit gebrand worden, dit gebeurt wanneer de veldspeler met de bal in zijn hand op het honk gaat staat waar de loper naar toe moet lopen.

Geschiedenis van honkbal

Honkbal begon zich te ontwikkelen in het begin van de 18e eeuw. Het spel is voortgekomen uit Engelse spellen zoals stool ball. Vele zeggen dat honkbal is bedacht door Abner Doubleday in New York. Feitelijk is het niet zo dat honkbal door iemand is bedacht maar dat het is ontstaan in de loop van de tijd, zoals Jeff Idelson zei: “Baseball wasn’t born anywhere”.

Honkbal Nederland

Vanaf het begin van de 20e eeuw wordt honkbal ook in Nederland gespeeld. In Europa is Nederland vooraanstaand in de sport honkbal. De Haarlem Nicols was de meest succesvolle club die Nederland heeft gekend in zijn honkbal geschiedenis. Dit team behaalde de meeste land titels ooit. De afgelopen tien jaar is de honkbal club Neptunes uit Rotterdam over het algemeen de sterkste club van het land. Het team heeft in totaal 13 landtitels. Het Nederlandse honkbal team werd voor het eerst in de geschiedenis kampioen op het wereldkampioenschap honkbal in 2011 in Panama.

Vergelijkbare artikelen

Feyenoord

8 jaar geleden 0

Fitness tracker

2 jaar geleden

Johan Cruijff

8 jaar geleden 0

Only registered users can comment.