Fenerbahce

Fenerbahce Spor Kulübü, ook wel bekend als Fenerbahce of Fener, werden opgericht als een voetbalclub in 1907 in Istanbul. De clubs naam komt uit de Fenerbahce wijk uit Istanbul. Fenerbahce is een grote sportvereniging en concurreert in voetbal, basketbal, volleybal, atletiek, zwemmen, zeilen, roeien, boxen en tafel tennis, onder andere, met vele grote onderscheidingen gewonnen in alles. Fenerbahce is een van de meest succesvolle en best supporters voetbal teams in Turkije, ze zijn nooit gedegradeerd naar een lager divisie, en momenteel concurreren ze in de Turkse Super Lig en de Turkse cup. De bijnaam is Sari Kanaryalar(gele kanaries) en spelen thuiswedstrijden in de Ulker Stadium in Kadikoy in Istanbul.

Geschiedenis

Fenerbahce is opgericht in 1907 in Kadikoy, Istanbul, door lokale mannen Ziya Songulen, Ayetullah Bey, en Necip Okaner. Deze groep van individuelen hebben de club in geheim opgericht om een lage profiel te houden en om niet in problemen te komen met de strenge regels van de Ottomanen, zo streng dat de Sultan Abdul Hamid II verbood de Turkse jeugd om aan het spel voetbal mee te doen door de Engelse sport dat werd gekeken met afgunst. De drie mannen kwam bij elkaar en concludeerde dat Kadikoy z’n eigen club nodig had, waar lokale mensen een kans kregen om voetbaltrainingen te doen. Ziya Songulen werd gekozen tot de eerste president van de club, Ayetullah Bey werd de eerste generale sectaire en Necip Okaner werd de generale captain. De vuurtoren in de stad werd een belangrijke van de design van de clubs eerste logo, met de kleuren geel en wit rond de vuurtoren. De tenues waren ook met de kleuren geel en wit. De logo van de club veranderde in 1910 wanneer Hikmet Topezer de logo veranderde na Ziya Songulen de kleuren veranderde in geel en blauw, nog steeds de dag. Fenerbahce’s activiteiten waren in geheim gedaan tot het legaal werd in 1908, toen, onder een nieuwe wet, alle voetbal clubs moesten registreren om legaal te worden.

Supporters

Fenerbahce fans zijn bekend als nummer 12 door hun doorgaande support alsof ze meedoen in het veld als de spelen nummer 12 in de team. De nummer 12 is toegewijd aan de supporters en geen speler in de teams draagt het. De supporters hebben een lange rivale met vele andere clubs, de meest opvallend is met de aartsrivale Galatasaray met deze club spelen ze nationale derby met Galatasaray, ook met de club Besiktas, waarmee Fenerbahce de Istanbul derby speelt. Sinds de verbouwing van de stadiums, de gemiddelde supporters zijn gestegen en staat in de top van Turkije.

Rivalen

De grote drie clubs van Istanbul zijn Besiktas, Galatasaray en Fenerbahce, ze hebben al lange geschiedenis van rivaliteit. De Fenerbahce-Galatasaray rivaliteit is de primaire Istanbul derby en de meest belangrijke rivaliteit in de Turkse voetbal; wedstrijden tussen de twee teams staan bekend als de Kitalarasi Derby. De rivaliteit begon op 23 februari 1934, toen een vriendschappelijke wedstrijd tussen de beide clubs veranderde in een rel, daardoor moest de wedstrijd stop worden gezet. De rivaliteit heeft erin geleid tot geweld tussen supporters.

Vergelijkbare artikelen

Voetbal

7 jaar geleden 0

Fitness schema

6 jaar geleden 0

Atletico Madrid

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.