De Koi karper

Iedereen heeft ze wel eens gezien in een restaurant of een dierentuin. Deze karpers zijn speciaal geworden door de vele kleuren combinaties en de grootte van het dier. Koi karpers komen oorspronkelijk uit Europa maar tegenwoordig als je denkt aan een Koi dan denk je al gauw aan Japan. Dit komt omdat je veel Koi karpers in Japan ziet en dit heeft te maken met de cultuur. Koi karpers houden het meeste van stromend zoetwater. Wanneer je een Koi karper in je vijver wilt houden moet je ervoor zorgen dat er niet te veel obstakels in het water zitten.

Het uiterlijk van de Koi karper

De oorspronkelijke Koi karper wordt tussen de 30 en de 60 centimeter lang met een gewicht van maximaal 3.5 kilogram. Maar tegenwoordig heb je ook vissen erbij zitten die wel 15 kilogram kunnen wegen. Dit heeft te maken met het vele fokken van de dieren. Je kan de mannetjes met de vrouwtjes vergelijken doordat een mannetjes Koi een grotere rugvin heeft. Koi karpers staan bekend om hun vele kleuren, je zult nooit twee vissen zien die precies hetzelfde eruitzien. De meest voorkomende en meest geliefde kleurencombinatie is een witte Koi met een rode stip.

Weetjes over de Koi karper.

Een Koi karper vindt zijn voedsel op de bodem van het water waar hij zich bevindt. Hij zuigt wat bodemzand op en spuugt dit weer uit, de Koi zorgt ervoor dat al het eetbare eruit wordt gehaald.

De grootste Koi karper die heeft mee gedaan aan het Koi karper show was maar liefst 140 centimeter land.

Koi karpers kunnen wel 40 jaar oud worden.

De duurste Koi karper ooit verkocht was tijdens een wereldshow voor Koi karpers het bedrag was toen 300.000 euro voor 1 Koi.

Wat eten Koi karpers.

Wanneer een Koi karper net uitgekomen is zal die voornamelijk plankton en algen eten. Naar maten de Koi karper groeit zal het voedsel ook variëren tot zaden, planten, insecten en zelfs vissen eitjes. Karpers zijn van naturen alles eters.

De voortplanting van de Koi karper.

Wanneer de vrouwtjes een jaar of 4.5 bereiken zijn ze geslachtsrijp, de mannetjes zijn al geslachtsrijp wanneer ze rond de 3 tot 5 jaar oud zijn. De bevruchting van de eitjes zal in de lente of vroege voor zomer plaats vinden. Een vrouwtje legt dan ongeveer 300.000 eitjes op bijvoorbeeld planten of op de bodem. Wanneer een mannetje boven de eitjes zwemt kunt die deze bevruchten, als een mannetje de eitjes heeft bevrucht zal het ongeveer 3 dagen duren totdat de eitjes uitkomen. Wanneer de eitjes uitkomen komen er piepkleine visjes uit van wel 5 millimeter. De eerste paar dagen zullen ze nog bij het eitje blijven omdat er nog genoeg voedsel in zit. Wanneer de jonge karpers gegroeid zijn zullen ze zelf naar voedsel zoeken. De grootste vijand van jonge karpers zijn andere vissen en reigers. De kleine visjes zijn een makkelijk prooi. Wanneer een karper volgroeid is heeft die geen vijanden, alleen de mensen in een vijand van de karper. In sommige landen eten ze karper als gerecht.

Vergelijkbare artikelen

Tijger tekenen

5 jaar geleden 0

Kitten asiel

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.