Pegomastax

Een nieuw type primitieve dinosaurus met vogelheuvel is wetenschappelijk beschreven bijna dertig jaar nadat de fossielen voor het eerst werden onderzocht. De kleine tweevoeter, misschien niet groter dan een huiskat, was een vlootvoetige herbivoor die ongeveer 190 miljoen jaar geleden rondzwierf door Zuid-Afrika. De naam Pegomastax africanus (de naam betekent dikke kaak uit Afrika), dit nieuwe geslacht van dinosauriërs is beschreven als een kruising tussen een vogel, een stekelvarken en Dracula, aangezien dit kleine reptiel een licht skelet had, borstelharen die langs zijn nek en rug liepen en hoektanden. Ondanks zijn scherpe tanden, gelegen aan de voorkant van de kaak, is Pegomastax geplaatst tussen de Heterodontidae, een groep van primitieve Ornithopoden (dinosaurussen met vogelheuvels), waarvan de fossielen zijn gevonden in zuidelijk Afrika, de Verenigde Staten en Azië.
De fossielen van deze dinosaurus werden teruggewonnen uit zandsteenafzettingen die waren neergelegd in een woestijnomgeving. Let op de grote baan (oogkas) die aangeeft dat deze kleine herbivoor grote ogen had. Misschien was dit dier nachtelijk.

Professor Paul Sereno van de universiteit van Chicago en een erkende expert op het gebied van Afrikaanse dinosauriërs publiceerde details van deze nieuwe dinosaurus in het online tijdschrift “ZooKeys”, dat ook een recensie bevat van andere heterodontosaurid-dinosaurussen, inclusief ontdekkingen in het zuiden van Engeland in de 19e eeuw . Paul kwam voor het eerst de fossielen tegen in 1983, toen hij een afgestudeerde student was aan de Harvard University. De fossielen waren oorspronkelijk ontdekt na een expeditie naar de Elliott Formatie van Kaap Provincie (Zuid-Afrika) in het midden van de jaren zestig. Er herinnerend aan werd het moment waarop hij de fossielen voor het eerst zag, verklaarde professor Sereno:

“Ik zei, whoa! Ik besefte dat het een nieuwe soort was vanaf het moment dat ik het zag. ”
Paul werd echter afgeleid door andere projecten en hij had niet de tijd om het specimen tot zeer recent wetenschappelijk te beschrijven.

Professor Sereno voegde verder toe:

“Ik beschrijf het als een vogel, een vampier en een stekelvarken. Het had het gewicht van een kleine huiskat en stond minder dan een voet van de grond. ”
De Heterodontosauriden zijn een belangrijke groep herbivoren die voor het eerst zijn geëvolueerd in het Trias en zijn blijven bestaan in het Krijt. In tegenstelling tot de meeste andere dinosaurussen hadden heterodontosauriden verschillend gevormde tanden in hun kaken. Sommige van de tanden aan de voorkant van de kaken waren scherp en puntig als hoektanden. De tanden naar de achterkant van de kaak waren meer vierkant van vorm en aangepast aan het verpletteren van plantaardig materiaal. Aan de voorkant van de kaak was een dikke, stompe snavel. De hoektanden zijn misschien gebruikt om wortels en knollen op te graven of misschien werden ze gebruikt in displays om aanvallen van roofdieren af te schrikken of om geschillen tussen leden van het peloton te regelen. De meeste tot nu toe ontdekte heterodontosauriden waren relatief klein en meetten niet meer dan een meter lang en het grootste deel van deze lengte bestond uit een lange staart. Deze groep is echter verwant aan veel grotere, herbivore dinosaurussen die later evolueerden – de Iguanodontiden, Hadrosauriërs en de Hypsilophodontids.

Vergelijkbare artikelen

Kitten asiel

6 jaar geleden 0

Raptor

6 jaar geleden 0

Burgers Zoo

1 jaar geleden

Only registered users can comment.