De Berlijnse muur

De Berlijnse muur is hét teken van de verdeeldheid van Duitsland. De muur is gebouwd in het jaar 1961 en is voor het merendeel afgebroken in 1989, het jaar van de val van de Berlijnse muur.

Voorgeschiedenis

 Om te weten te komen hoe de bouw van de Berlijnse muur tot stand is gekomen moeten we teruggaan naar het jaar 1945. In 1945 was de 2de wereldoorlog net afgelopen en werden er afspraken gemaakt op de conferentie van Jalta. Hier werd er afgesproken dat Berlijn werd opgedeeld in 4 bezettingszones. De stad werd verdeeld over de geallieerden; de VS, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, zij kregen ieder een stuk toegewezen dat zij voor onbepaalde tijd mochten besturen.
Na de 2de wereldoorlog begon de koude oorlog , het was in de eerste plaats de bedoeling geweest om Duitsland als eenheid te houden. Dit lukte echter niet goed, toen de machthebbende van de geallieerde besloten om de D-mark als betaalmiddel in te voeren besloot de Sovjet-Unie daar niet aan mee te werken. 2 dagen na de invoering van de D-mark voerden zij de Ostmark. Op deze manier ontstond er een economische tweedeling. Na de invoering van de D-mark sloot de Sovjet-Unie de grenzen. De tweestrijd tussen oost en west werd hierdoor alsmaar groter en groter.
Echter was de grens niet zo goed bewaakt hierdoor kon er veel illegale handel via Berlijn vervoert worden. Ook zagen de mensen die in het oosten woonde dit als kans om te vluchten van het strenge communistische regime. Omdat de vluchtelingen die vanuit Oost-Duitsland veel hoogopgeleide jongeren waren zou dit op de lange termijn natuurlijk een groot economisch probleem opleveren. Hierom besloten de toenmalig politiek leiders van de Sovjet-Unie en Oost-Duitsland, Walter Ulbricht en Nikita Chroesjtjov, om een ingrijpende maatregel in te voeren. Daarom besloten zij om in 1961 een muur te bouwen, deze muur moest het ongewenste verkeer over de grens stopzetten.

Leven met de Berlijnse muur

Het bouwen van de muur begon op de nacht van 12 tot 13 augustus in 1961, de bouw van de imposante muur heeft slechts een aantal weken geduurd. Er werden in totaal 7 doorgangen in de muur gelaten. De muur had een hoogte van 3.6 meter, toch lukte het de eerste aantal jaren nog om de zwakke punten van de muur te gebruiken. Het illegaal oversteken van de muur was zeer gevaarlijk, de soldaten die de muur toentertijd bewaakte had de orders gekregen om ieder die illegaal probeerde over te steken direct neer te schieten. Toch zijn er enorm veel pogingen geweest waar het lukte om ongemerkt naar het westen te komen, voor andere liep het minder goed af. Er zijn naar schatting 200 mensen omgekomen die de muur probeerde over te steken.
Het was natuurlijk een verschrikking voor de mensen die in Berlijn woonde. Als je familie toevallig aan de andere kant van Berlijn woonde kon dit zo betekenen dat je ze van de één op de andere dag niet meer zou kunnen bezoeken.

Vergelijkbare artikelen

Auto motorblokken

3 jaar geleden 0

Anime

5 jaar geleden 0

Albert Einstein

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.