GTA V

De Grand Theft Auto serie is een van de langstlopende game series en is een van de pioniers van Open-world games geweest. De games worden gekenmerkt door veel geweld, slechte omgang met vrouwen en criminaliteit. Zet het nieuwste deel in deze serie de toon voor de toekomst van het open-world genre?

De setting

De games in de Grand theft Auto serie spelen zich af in San Andreas, een fictionele staat gebaseerd op Californië. De grootste stad binnen San Andreas is Los Santos (gebaseerd op Los Angeles). Veel van Los Angelos’ highlights zijn verwerkt in Los Santos waardoor je soms echt het gevoel krijgt dat je in de stad zelf bent.

Daarnaast voelt Los Santos ook echt levend, je krijgt echt het gevoel dat het leven gewoon doorgaat wanneer je er niet bent. Soms zul je bijvoorbeeld de politie in achtervolging zien van iemand die een beroving heeft gepleegd of zal een ambulance een verkeersslachtoffer komen ophalen en verzorgen.

Er is ongelofelijk veel te doen in Los Santos, je kunt gemakkelijk vele uren kwijt raken in side-quests, verschillende sport activiteiten waaronder triatlons, mountainbiking en parachute springen en leuke minigames zoals golf, tennis en zelfs yoga.

Veel dingen in de wereld van GTA zijn een parodie en overdreven versie van de ‘echte’ wereld, veel bekende merken zijn lichtelijk veranderd (Apple heet bijvoorbeeld iFruit) en hebben vaak een knipoog die een hint geven wat het bedrijf echt doet. Zo heet Facebook “Lifeinvader” en is er een hele campagne waardoor ze toegang krijgen tot alle privacy van hun gebruikers.

Het verhaal

Het verhaal van GTA V draait om 3 main characters die je in tegenstelling tot andere games alle 3 kan besturen. De 3 characters zijn:

Franklin, een jongen uit “The hood” die probeert boven zijn huidige status uit te stijgen. In zijn huidige vriendenkring komt hij veel in aanraking met gangs, drugs en andere kleine misdaden. Maar na hij Michael ontmoet realiseert hij zich snel dat hij veel van hem kan leren.

Michael, een gepensioneerde bankrover die nu zijn leven voor de televisie en aan de rand van zijn zwembad vergooit met het verlangen naar het verleden. Zijn ontmoeting brengt hem terug in zijn oude levensstijl en hij besluit om er nog een grote finale aan te geven.

Trevor, Ik vraag me af wat er over Trevor gezegd kan worden…het woord psychotisch springt op in mijn hoofd. Trevor is een drugsverslaafde hillbilly die ten noorden van Los Santos woont, vanaf daar probeert hij naam te maken door het produceren en distribueren van Crystal Meth. Michael en Trevor zijn oude vrienden maar na een mislukte overval een aantal jaar geleden zijn ze elkaar uit het oog verloren.

Vrij vroeg in het spel ontmoeten Michael en Franklin elkaar vanaf daar gaat het verhaal echt lopen, tijdens het verhaal zul je 5 grote missies moeten uitvoeren.

Heists! Deze missies zal je van begin tot eind plannen en je kan vaak zelf bepalen hoe je het wilt aanpakken. Wil je graag naar binnen stormen en mensen echt over vallen of kies je er liever voor om het iets slimmer aan te pakken door de mensen die je gaat beroven eerst uit te schakelen met een slaapmiddel? Je stelt ook zelf je crew samen, hoe beter de crew leden hoe hoger hun deel van de winst is. Hou dit dus in gedachten bij het samenstellen.

Wat ook nieuw is is dat door het gebruik van 3 verschillende characters je ook zelf kunt bepalen hoe je een missie aanpakt, zo kun je tijdens een missie wisselen tussen de drie om zo je voordeel te halen uit de situatie. Ook kun je hier mee de specialiteiten van Michael, Franklin en Trevor gebruiken.

Michael kan de tijd langzamer laten lopen waardoor je sneller je tegenstanders kunt neerschieten.

Franklin kan ongeveer het zelfde als Michael maar dan wanneer hij in de auto zit, erg handig voor achtervolgen op hoge snelheid met veel verkeer.

Trevor’s special move is dat hij voor een tijd meer schade aanricht bij tegenstanders en zelf minder snel gewond raakt. Nuttig wanneer je omringt bent met vele tegenstanders.

GTA Online

Nieuw met deze uitvoering van GTA is GTA Online. Dit is een online multiplayer world waar je met je vrienden samen kunt spelen. Deze wereld bestaat uit een apart set missies waardoor je kunt levelen en zo nieuwe autos/appartementen/wapens vrij speelt. Je kunt ook mee doen aan gezamenlijke missies en heists. Een groot onderdeel hiervan is het opnemen tegen je vrienden, want wat voelt nou beter dan het verslaan van je vrienden in een race die de halve stad rond gaat?

Ook heeft GTA Online een custom builder, hier mee kan je zelf races en minigames bouwen. Sommige spelers hebben hier vrijwel onmogelijke races (vaak door del lucht) mee gebouwd.

Conclusie.

Ik heb GTA V inmiddels 3 keer gespeeld op verschillende platforms en ik kan zeggen dat het zonder twijfel een van de beste games is die ik ook heb gespeeld. De wereld, het verhaal en de personages zijn zo intrigerend dat je terug blijft komen. En voor dat ik het wist was ik al halverwege mijn 2de story campaign. Het is zeker ook de moeite waard om de heists nog een keer te spelen en de andere optie te kiezen, ik vond het zelf erg interessant om te zien hoe een kleine keuze de missie helemaal anders kan laten gaan en hoeveel meer (of juist minder) buit het kan opleveren aan het einde.

Vergelijkbare artikelen

Slot machines

5 jaar geleden 0

Utrecht (stad)

5 jaar geleden 0

Overwatch

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.