Parasaur

De Parasaurolophus was een dinosaurus die tussen 76-73 miljoen jaar geleden leefde in het late Krijt tijdperk. Ook wel duck-billed dinosaurussen genoemd, ze bestaan in drie universeel erkende soorten. Deze soorten zijn Parasaurolophus walkeri, Parasaurolophus tubicen en Parasaurolophus cyrtocristatus. De Parasaurolophus is beroemd om zijn bizarre hoofdversierselen die inclusief de grote craniale top die het bezit. Het was zowel tweevoetig als viervoeter. Echter, om lange afstanden af te leggen, kon het de twee achterbenen niet alleen gebruiken, het moest alle vier de benen gebruiken. De Parasaurolophus leefde in het huidige Noord-Amerika. Dr. William Parks ontdekte de eerste overblijfselen in Alberta, Canada in 1922. Ze waren samengesteld uit een gedeeltelijk skelet en een schedel. Andere overblijfselen zijn gevonden in Utah (VS) en in Heilongjiang (China). De naam “parasaurolophus” is afgeleid van een Grieks woord “in de buurt van de kuif hagedis.”

Fysieke beschrijving

De Parasaurolophus was een hadrosaurid. Naar schatting was het 4 meter hoog en 10 meter hoog met een gewicht van 3-5 ton. De kruin op zijn kop zorgde ervoor dat hij opviel tussen de rest van de dinosaurussen. De functie van de top was onbekend bij de meeste paleontologen. Ze stelden echter dat het had kunnen worden gebruikt voor thermoregulatie, akoestische resonantie en / of visuele herkenning. De top was gemaakt van neusbeenderen en premaxilla. Het was hol en had verschillende buizen die er doorheen liepen naar elk neusgat, dan naar het einde van de top en terug naar de schedel. Sommige soorten Parasaurolophus hadden lange toppen, terwijl andere korte hadden. De Parasaurolophus had een gemiddelde intelligentie. Men zegt dat Parasaurolophus walkeri onveranderlijke tuberkelachtige schubben op zijn huid heeft gehad.

Dieet en voeding

De Parasaurolophus waren plantenetende dinosaurussen die van vegetatie leefden. Het zou kunnen voeden vanaf de grond en op hogere vegetatie tot 4 meter hoog. Sommige van het voedsel dat het at waren ginko’s, bladeren en dennennaalden. Het had een snavel die werd gebruikt om gewassen te snoeien. De bek werd op de kaken gehouden door een orgaan dat op een wang leek. Bovendien had de kaak van de Parasaurolophus honderden tanden verpakt in batterijen. De tanden werden tijdens hun leven voortdurend vervangen. De schedel van de Parasaurolophus kan het toestaan om voedsel te kauwen en te malen tijdens het eten. De dinosaurus zou zijn twee achterpoten gebruiken om met een snelheid van 25 mijl per uur te rennen om te ontsnappen aan zijn roofdieren.

Het gebruik van de Crest voor communicatie

Onlangs hebben wetenschappers bewezen dat het naast de andere waarschijnlijke functies van de top ook een communicatiemiddel was. Het werd gebruikt om de jonge, volwassen, mannelijke of vrouwelijke Parasaurolophus te identificeren. De vrouwelijke en jonge Parasaurolophus hadden kortere toppen vergeleken met de volwassen en mannelijke Parasaurolophus. Door de toppen konden ze prachtige geluiden uitstoten als een manier om met elkaar te communiceren. Van de mannen wordt aangenomen dat ze diepere stemmen hebben gehad dan de vrouwtjes.

Filmen van de Parasaurolophus

De Parasaurolophus is op verschillende films te zien geweest, zoals Disney’s Dinosaur, Jurassic Park en Turok. In al deze films heeft de dinosaurus verschillende rollen gespeeld. In de Disney’s Dinosaur en Jurassic Park is het een kudde lid terwijl in de Turok als een volgzame plant eter.

Vergelijkbare artikelen

Spinnenvanger

6 jaar geleden 0

Troodon

6 jaar geleden 0

Insectenlamp

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.