Parmezaanse kaas

Tussen 1200 en 1300 is men in Parma begonnen met het produceren van Parmezaanse kaas. Hier komt de naam dus ook vandaan. Parmezaanse kaas is een harde en erg breekbare kaassoort die uit Italië komt, uit de regio van Parma. De cilindrische vorm die de kaassoort heeft, was in de 13e eeuw ook precies zo. Parmezaanse kaas wordt niet gegeten als beleg, omdat het erg hard is en brokkelt.
Ook is de smaak erg pittig, de oorzaak hiervan is dat Parmezaanse kaas minimaal 12 maanden rijpt om zijn eigen smaak te krijgen.

Voedingswaarde van Parmezaanse kaas

De voedingswaarde van 10 gram Parmezaanse kaas is: 43,1 calorieën, 2,9 gram vet en hiervan is 1,7 gram verzadigd, en 1,2 gram onverzadigd. Ook zit er 3,8 gram eiwitten in.

Recept Parmezaanse kaas

De kaassoort wordt nog altijd gemaakt op dezelfde wijze, volgens het recept van vroeger. Parmezaanse kaas wordt grotendeels gemaakt door familiebedrijven. De ingrediënten die nodig zijn voor dit recept zijn: melk uit het gebied Parma, stremsel, vuur en de kunst die hiervoor nodig is natuurlijk. Andere ingrediënten zijn niet toelaatbaar. Circa 16 liter melk is nodig om een kilo Parmezaanse kaas te bereiden, dus er is ongeveer 600 liter melk nodig om kaas van 40 kilogram te maken. Om de kaas te kunnen bereiden moet er worden gestremd, dit wordt gedaan door middel van kalfsleb. Nadat het gestremd is wordt het vocht eruit gehaald. Eerst wordt de wei zo veel mogelijk afgegoten. Daarna wordt de wrongel die hieruit ontstaat verhit tot 55 graden en dan moet het acht tot tien uur op een temperatuur van 50 graden worden gehouden. Vervolgens moeten de kazen 20 dagen in verzadigd pekelwater worden gelegd, daarna volgt er ook nog een lange rijpingstijd van ongeveer twaalf tot vierentwintig maanden.

Italiaanse hoofdgerecht met Parmezaanse kaas

Tortelloni verdi is een heerlijk Italiaans recept met salieboter en Parmezaanse kaas natuurlijk. Dit recept is erg makkelijk en snel te bereiden. Om dit te kunnen bereiden heb je een aantal ingrediënten nodig. Dit zijn onder andere 2 takjes salie, 50 gram boter, 1 eetlepel olijfolie, 2 pakken tortelloni van 250 gram en 75 gram Parmezaanse kaas.
Dit hoofdgerecht is bedoeld voor 4 personen.

Bereidingswijze:

Als eerst moeten de salie blaadjes in dunne reepjes worden gesneden. Vervolgens moet de boter, olie en salie blaadjes in een pan op een laag vuurtje. Op smaak kan er ook peper en zout bij. Daarna moet de tortelloni gekookt worden volgens de instructies die op de verpakking vermeld staan. Nadat het gekookt is giet je de pasta af. Dit recept is voor 4 personen dus de tortelloni moet verdeeld worden over 4 borden. Vervolgens moet de salieboter over de pasta geschonken worden en mag de Parmezaanse kaas boven de pasta geschaafd worden. Op smaak kan er ook nog wat peper en zout bij. Ook is dit recept erg lekker met wat gemarineerde tomaten. De voedingswaarde van dit recept is 515 calorieën per een persoonsportie, ook zitten er 23 gram eiwitten, 52 gram koolhydraten en 25 gram vet in.

Vergelijkbare artikelen

Only registered users can comment.